Jak ochránit trávník před devastací krtkem?

Krtek v zahradě dokáže nadělat nejednomu milovníkovi okrasné zeleně hluboké vrásky. Ještě nedávno krásný trávník se snadno stane prostorem, kde krtek velmi rychle zničí dlouhou a nákladnou péči o zahradní zeleň. Na krtka bychom proto měli myslet již před založením trávníku, případně při jeho obnově. V tuto chvíli přichází na řadu použití sítě proti krtkům.

Krtek je zákonem chráněný živočich. Proto je třeba hledat cesty, jak jej ze zahrady vypudit ekologickou a legální cestou. Pokud trávník budeme teprve zakládat, nabízí se pasivní ochrana trávníku pomocí instalace plastové sítě, která krtkovi zabrání v prohrabávání se k povrchu. Instalace plastové sítě přitom není nákladnou záležitostí a položit ji dokáže každý zručný zahradník.

Plastové sítě proti krtkům u nás nadete ve dvou gramážích, obě v různých kombinacích šířky a délky:

  • 25 g/m2
  • 40 g/m2

 

Postup instalace sítě je velice jednoduchý:

  1. připravíme si prostor před pokládkou. Stačí i základní nářadí. Podklad nakypříme, následně srovnáme a zaválcujeme. Důležité je počítat s tím, že síť se před setím překrývá vrstvou zeminy (substrátem pro trávník). Vrstva vhodné zeminy by měla mít výšku mezi 5 až 10 cm. V případě pokládky travního koberce lze pokládat rovnou na položenou síť proti krtkům.
  2. Položením síťky do půdy znemožníme krtkovi dostat se na povrch. Je nezbytně nutné, aby byl překrytý celý protor trávníku. Kraje sítě (pásy) vzájemně překryjeme přibližně 10 až 15 cm a zajistíme je kovovými kotvami k povrchu.
  3. Okraje sítí po obvodu trávníku u obrub nebo u překážek jako kmenů stromů ohýbáme směrem nahoru a zajistíme kovovými nebo plastovými kotvami.
  4. Síťku lze velmi jednoduše tvarovat a stříhat většími a ostrými nůžkami. Jen pozor na okraje ustřihnuté síťky, kterými se můžete poranit. Doporučujeme proto použití ochranných rukavic.
  5. Po fixaci sítí k povrchu se po nich pohybujte opatřně, aby se jednotlivé pásy už příliš nehýbaly a nevytvořily nechráněný prostor, kterým by se krtci (případně hlodavci) mohli dostávat na povrch. Plocha budoucího trávníku musí být kompletně překrytá. Okraje trávníku fixujte k podkladu ve vzdálenosti cca 20 až 30 cm, aby se krtkovi případně nepodařilo síť hrabáním nadzvednout.
  6. Instalovanou síťku překryjeme substrátem na nebo rovnou pokládáme travní koberec.