Proč je podzimní péče o trávník tak důležitá?

Už jste si také kolikrát říkali Jak jen to ten soused dělá, že má tak hustý a skvěle vypadající trávník? Odpověď je jednoduchá – správná a dlouhodobá péče o trávník. A na podzim přichází ta nejdůležitější část celoroční péče o trávník. U trávníku se na podzim staráme podle potřeby o:

  • správné posekání,
  • provzdušnění,
  • zbavení se listí, plevelů a staré trávy,
  • dosetí řídkých a holých ploch,
  • správné posilující hnojení.

 

Jaký význam vlastně jednotlivé činnosti mají?

 

Správné posekání

Na podzim už trávník nemusíme se sekáním tolik "šetřit" a sečeme na 2 až 4 centimetry. Posekanou trávu můžeme zpracovat v kompostéru, nebo mulčovat. Pokud na zahradě pěstujete užitkové plodiny, vyplatí se určitě kompostování. Podle konkrétní velikosti zahrady volíme dostatečně velký kompostér, nebo silo. Kromě trávy se tam pak vejde i dost zbytků větví, listí a ostatního bioodpadu.


TIP: trávu do kompostu přidávejte ve vrstvách, aby kompost neslehl a netrpěl na nedostatek vzduchu. A pokud sečete trávu ošetřenou herbicidy, do kompostu ji nepřidávejte vůbec.

 

Provzdušnění

Takzvaná aerifikace je klíčová pro zachování správného přístupu vzduchu ke kořenům. Provádíme ji hlavně u zatěžovaných trávníků, které přes rok trpí udusáváním. Po provzdušnění se do trávníku vpravuje písek, aby se zachoval dobrý přístup vzduchu do větší hloubky travního drnu.

Pokud trávník není ušlapaný, můžeme provzdušnění vynechat a udělat jej až další sezónu. S provzdušněním samotným nám pomůže ruční provzdušňovač.

 

Zbavení se listí, plevelů a staré trávy

Čištění trávníku od nalétaného a popadaného listí trvá až do listopadu a prosince. Je potřeba v něm vytrvat a zbytky vyhrabávat nebo vyfoukat. Brání totiž trávníku v dýchází a zhoršují hospodaření s vodou. Trávník pak neroste, řídne a při delším zanedbávání začne tráva ztrácet kořenový systém a bude ustupovat mechům a plevelům.

Vertikutace (prořezání od zbytků trav a rostlin) se kromě podzimu provádí i na jaře. Zbavíme se tím jednotlivých částí travní plochy, které nepřežily mrazy.

Na malé plochy si vystačíme i s ručními nástroji. Na větší plochy už je vhodnější motový vertikutátor, který se dá za malé peníze půjčit od profi obchodů.

 

TIP: přípravky na hubení plevelů vždy aplikujeme před posečením trávy. Pokud je tráva čestvě posekaná, odložte hubení plevelů aspoň o týden.

Pokud hubíme jen plevele v trávníku, vystačíme si s klasikou všech klasik – Bofixem. Ten působí na dvouděložné plevele a nepoškozuje trávy. Nezapomeňte však na ochranné pomůcky – minimálně základní rouška, jednoduché brýle a pracovní rukavice.

Na plošné hubení porostů použijeme Roundup. U něj už ochranné pomůcky nejsou volitelné, ale naprosto nezbytné! U rukavic vybíráme mezi nepropustnými typy celopovrstvených rukavic.

 

Dosetí řídkých a holých ploch

Okolo podzimu se na trávníku mohou začít objevovat holá, nebo výrazně řidší místa. Zejména po vyčištění od všech zbytků takové lysiny budou dobře vidět. Holá místa doséváme travním semenem, zapraveným do mírně prokypřené půdy, smíchané s travním substrátem. Ideálně s obsahem křemenného písku. Doseté plochy je pak dobré mírně zalít.

 

TIP: Dosetí trávníku vždy provádíme až po vyčištění od staré trávy.


 

Hnojení

Přípravu trávníku na zimu zakončujeme tak, že trávník pohnojíme. Podzimní hnojení provádíme přípravky, které mají málo dusíku a hodně draslíku. Proč? Dusíku nesmí být moc, aby by tráva nerostla do výšky. Draslíku je potřeba hodně, aby se posílilo pletivo a tráva tak přečkala až do jara v dobré kondici. Rozdíly mezi typy hnojení si můžete pročíst v našem článku.

Správné podzimní hnojení váš trávník posiluje a zajistí jeho přezimování. Na jaře tak bude schopný dobře růst, zadržovat správné množství vlhkosti a nebude náchylný na choroby.

 

TIP: s dávkováním hnojiva pomůže ruční nebo kolový aplikační vozík. S jejich pomocí dosáhnete ideálního a rovnoměrného rozmístění hnojiva. Ručním rozházením hnojiva se mohou vytvořit nevzhledné pásy a oblouky různě bujné vegetace, které bychom na jaře pracně opravovali.