Jak v horkém létě správně sekat trávník?

Každé léto se opakuje debata zastánců a odpůrců sekání trávy a zeleně. Co je dobře? A komu svědčí nízko pokosené porosty? Proč se v diskuzích neshodnou zástupci obcí, profesionální zahradníci, majitelé zahrad ani ekologové? Rozebereme si časté téma správného sekání trávníku v horkém létě.

 

Jednoduché rozhodnutí neexistuje. Faktem je, že každý sleduje při řešení téhle tematiky jiné cíle. Také je rozdíl mezi trávníkem u domu, veřejnou zelení na sídlišti a užitkovou pastvinou na venkově. Stejně tak různí majitelé podobných typů plochy mohou mít jiné preference, nebo různé představy o tom, co je u trávníků hezké nebo přirozené.

 

Okrasný reprezentativní trávník u rodinného domu

Majitelé rodinných domů, kterým tvoříme nové zahrady, nebo se staráme o revitalizace, většinou chtějí mít univerzálně krásný trávník. To nezřídka znamená hustý porost, syté zelené barvy a svěží vzhled trávníku i v parném létě. V takovém případě pomáhá:

  • pravidelná denní zálivka a množství celková týdenní závlahy cca 40 litrů/m2,
  • trávníkové závlahy pouštějte během dne klidně i jen na pár minut – ochladí to zahradu i trávník.
  • Dopřejte trávníku dostatek vody aspoň každý druhý den, aby se voda dostala až ke kořenům a nezůstala jen na povrchu.
  • I hustý trávník sekejte jen na 3 až 4 cm a rozhodně nemulčujte.
  • Přihnojujte poloorganickým hnojivem, které se pomaleji uvolňuje.

 

Ekologové nad takovým návodem jistě teskně pláčou. Spotřeba vody na jinak zbytečném monokulturním porostu je totiž velká. Proto pokud je tohle váš preferovaný způsob péče o trávník, určitě zvažte pořízení zachytávacích nádrží na dešťovou vodu. Ale pořád je lepší mít hezký anglický trávník, než okolo domu a na zahradě betonové "letiště" ze zámkové dlažby.

 

Trávníky ve městech

Poslední roky se nezřídka vyznačují horkým létem, které s sebou zároveň nese jen velmi málo průběžných srážek. Počínání některých obcí si tak právem vyneslo velkou kritiku z řad odborné veřejnosti. Často se obecní trávníky během léta sekají až na hlínu a pokos se provádí v největších vedrech.

Co by se dalo dělat jinak?

Některá města se rozhodla rozdělit travnaté plochy zvlášť na luční rozkvetlé plochy a zvlášť na intenzivně udržované travní porosty. Zatímco luční plochy se kosí méně a slouží hlavně jako biotopy pro hmyz a zadržování vody, tak udržované travní porosty slouží hlavně k odočinku lidí a kosí se častěji.

Ekologové neprotestují jásá a obec spokojeně pokyvuje díky ušetřeným penězům za údržbu. S účtem za výsadbu a údržbu letniček však prvotní úspory často zmizí. V takovém dělení obecních zelených ploch často spláčou osoby s alergiemi na pyl. Rozkvetlé okolí bydliště namísto příjemného pohledu přináší spíš uslzené oči a ustavičné kýchání.

 

Péče o trávník bez závlahy 

Rostoucí skupinou spokojených zahrádkářů jsou lidé, kterým občasné sedmikrásky a pampelišky vyhovují více, než sterilní, hustý anglický travní kožich. Ti spokojeně sekají nejdřív po 2 týdnech a trávník využívají více jako funkční plochu, která zajištuje příjemnou teplotu a odpočinkový prostor. S vodou se netrápí, protože konve jsou těžké a zahradní hadice je moc krátká.

Jaké jsou rady pro údržbu takového trávníku?

  • Nechte plevel plevelem. Rostliny, které jiný považuje za plevel, mohou hezky kvést, snáší horko lépe než nezalévaná tráva a mohou bránit invazi jiným druhým plevelů.
  • Snažte se pravidelně a častěji sekat. Posekání častěji, třeba jen o pár centimetrů jedenkrát týdně je totiž méně práce, než boj s třítýdenním porostem. Sekejte také na větší výšku, a pokud tráva neroste, tak klidně nesekejte vůbec.
  • S péčí o trávník přitlačte až na podzim – proveďte vertikutaci, dosejte a trávník pohnojte hnojivem s větším obsahem draslíku (to posílí pletivo a kořeny, ale nenastartuje růst). Další sezónu se vám za to trávník odvděčí.

 

U takové tak-akorát-udržovaného trávníku si dají skleničku něčeho dobrého ekolog, obecní úředník i alergik.