Společně s námi šetříte přírodu

Když jsme zakládali náš eshop, byl samotný dopad na přírodu jedno z prvních témat. Věnujeme se totiž sami stavění a předělávání zahrad a máme k přírodě hodně blízko. Sami pěstujeme ovoce i zeleninu (a taky kaktusy). Máme zahrady, sad, vyrábíme si vlastní kompost a tak s velkou částí prodávaného zboží máme zkušenosti z první ruky.

 

Recyklační cyklus obalovaného materiálu

Při provozu našeho eshopu spotřebováváme obaly pro ochranu každé zásilky. Proto jsme zapojeni do systému EKO-KOM (naše klientské číslo je F00220041) a pravidelně odvádíme poplatky za obalový materiál.

Také jsme si ale dali za cíl obecně v celém provozu snižovat množství všech zbytků a odpadů na minimum

 

 

garden style je udrzitelny eshop

Ekologii chápeme nejen jako důležitý osobní postoj, ale i jako přirozenou součást fungování a provozu našeho eshopu. 

Díky celkovému důrazu na minimální spotřebu energie, maximální recyklaci všeho materiálu a úsporný provoz eshopu jsme získali certifikát UDRŽITELNÝ ESHOP.

 

A jak toho dosahujeme?

 

  • používáme v maximální míře kartonové (papírové) krabice a tubusy. Jejich recyklace je totiž snadná – je to jen papír a trocha lepidla.
  • Krabice pořizujeme nejen nové, ale také vracíme do oběhu už dříve použité kartony z druhé ruky. Nemusíme tak zajišťovat tolik nově vyráběných krabic.
  • Jako výplně do zásilek používáme výhradně recyklované výplně, nebo materiály, které jdou snadno recyklovat.
  • Plastové obaly a výplně používáme jen tam, kde je to nezbytně nutné. Barevné ovinovací folie používáme pro paletované, nebo atypicky zabalené zásilky, kde je stretch folie nezbytná pro zpevnění.
  • Omezujeme tisk dokumentů v kancelářích i ve skladu na naprosto nezbytné minimum. K objednávkám tiskneme jen štítky. Vše ostatní vám posíláme elektronicky a je pak jen na vás, zdali si daný doklad potřebujete vytisknout.
  • Na eshopu upřednostňujeme zboží, které je vhodné pro recyklační cyklus. Jednoduše takové, které už je vyrobeno z recyklovaného materiálu, nebo které se dá po konci životnosti předat k recyklaci. Některé naše plastové zahradní obrubníky jsou dokonce ze 100% recyklátu.

 

Jak třídit obaly z našich zásilek

Ať už jste zboží dostali v nové nebo opakovaně použité krabici, vždy je zásilka zabalená tak, aby bylo možné obalový materiál předat k recyklaci bez složitého třídění. Krabice olepujeme některým ze dvou typů lepicích pásek:

  1. plastová páska,
  2. plastová páska s výztuží ze skelných vláken (jen opravdu velmi těžké balíky).

modry kontejner na papirzluty kontejner na plast

Krabice s papírovou páskou můžete ihned vyhodit do modrého kontejneru na papír. Žádné další třídění není potřeba.

Krabice s plastovou páskou první zbavte pásek (ty patří do plastu), a krabici vhoďte do papírového odpadu.

 

V krabicích jsou pro ochranu zboží přidané tlumicí výplně. Používáme tyto druhy:

  1. FloPak tělíska ze škrobu – nezatěžují přírodu. Vyplňujeme jimi velké prostory, aniž bychom zvýšili dramaticky hmotnost balíku. Netřídí se – jsou 100% kompostovatelné. Po kontaktu s vodou se okamžitě začnou rozpouštět na živiny.
  2. Papírový karton z krabic, které se už nehodí jako obal. Je to praktický tlumicí materiál, který chrání hrany citlivého zboží a zabraňuje proražení krabice při pádu. Třídí se do papíru.
  3. Bublinková folie a vzduchové polštářky. Přesně ty, co je milují děti, protože tak skvěle praská, když ji pomačkáte. Třídí se do plastu.
  4. Mačkaný recyklovaný papír. Je to dlouhý pás tenkého papíru. Účinně tlumí otřesy a chrání zboží v menších krabicích. Nechává se v papírové krabici a i s ní se vyhazuje do kontejnerů na papír.

 

 

Kromě naší snahy o účelné snižování odpadů z našeho podnikání jsme také součástí recyklační aktivity Kam s ním (www.kamsnim.cz). I vy můžete kdykoliv přispět podle vašich možností. Na mapě najdete nejbližší vhodné místo a pak jen stačí sem odnést nepotřebné obaly nebo výplně, které mohou brzy posloužit znovu i bez návštěvy recyklační linky.


Výrazně se tak sníží množství věcí, které by jinak skončily na skládce a také množství věcí, které by se musely vyrobit pro jejich náhradu.

Děkujeme, že nám pomáháte šetřit přírodu.