Expedujeme znovu od 2. dubna. Do té doby – 🥚 Veselé VELIKONOCE 🥚

[GALERIE] Jak postavit fóliovník

Pěstovat si vlastní zeleninu může každý, kdo má kousek políčka nebo aspoň malou zahrádku. A první úspěchy, byť malé, jsou základem těch větších. Kdo zkusil pěstovat pár rajčat nebo okurky, ví, že na tom moc není. Stačí koupit sazenice, pár větších kbelíků a slunné místo. Pak jen zalévat a i těch pár rostlin pak v sezóně dává okurky i rajčata každý den.

Co kdybychom však chtěli zvýšit úrodu a zkusit i něco náročnějšího? Papriky nebo salátové okurky? A co teprv, když nechceme stavět rovnou celý skleník, který stojí i několik desítek tisíc? Nejjednodušší řešení pro další krok v domácím pěstování je: pořiďte si fóliovník.

Zahradní fóliovníky mají několik výhod. Kromě nízké ceny a super poměru cena/výkon je také totiž dokáže postavit každý. A když některý díl doslouží, tak třeba náhradní plachty se dají koupit za zlomek ceny samotného fóliovníku. Prostě vyměníte pokrývku a jede se dál.

V našich podmínkách vydrží plachta v pohodě tři roky. Výsledná úroda z foliovníku bohatě převýší pořizovací cenu. A to již po prvním roce úrody. A to nemluvíme o tom, že máme vlastní zeleninu, u které máme perfektní přehled o použitých hnojivech a způsobu pěstování.

 

 jak-postavit-foliovnik_1

Krok 1

Krabice s fóliovníkem dorazila. Hledáme kousek volného prostoru a jdeme ten zázrak otevřít.

Že postavit fóliovník není žádná věda, nám pro účely tohoto fotonávodu prakticky ukazují otec a syn. Ve dvou se to lépe táhne i staví.

 

 

jak-postavit-foliovnik_2

Krok 2

Z krabice na nás hned po otevření kouká hromada trubek, plachtová fólie, sáček se šroubky, lanky a návodem.

Letité zkušenosti s nábytkem švédkých řetězců nám napovídají, abychom postupovali podle přiloženého plánku.  

 

 

jak-postavit-foliovnik_3

 

Krok 4

Trubky jsme si rozdělili podle čísel z návodu. Nemusíme se pak tolik přehrabovat v celé hromádce.

Začali jsme skládat podstavu fóliovníku s oběma čely.

 

 

jak-postavit-foliovnik_4

Krok 5

Ihned zjišťujeme, že fóliovník není zacvakávací party stan. Tohle bude chtít nářadí.

Takže malá procházka do garáže, saháme najisto do šuplete pro desítku klíč a křížový šroubovák.

 

 

jak-postavit-foliovnik_5

 

Krok 6

A teď jen dokola šroubovat a šroubovat. 

Dělíme si role: jeden podává a přidržuje, druhý montuje. Otec jako podržtaška, syn jako montér. Ale vy si to klidně zařiďte jinak ;-) 

 jak-postavit-foliovnik_6

Krok 7

Konstrukce fóliovníku už stojí.

Vrháme se tedy na přípravu podloží, na kterém náš budoucí zeleninový fóliovníko-supermarket bude stát.

 

jak-postavit-foliovnik_7

Krok 8

Bereme na pomoc nivelák (a otec bůhví proč vzpomíná na český seriál Návštěvníci).

Stejnou práci odvede i vodováha a provázky.

Na kontrolu přispěchala i naše vousatá kolie. Ke stavbě fóliovníku jinak kolie, ani jiné zvíře, netřeba.

 

jak-postavit-foliovnik_8

 

Krok 9

Jak rychle psisko přiběhlo, tak i odběhlo. Možná nudou, možná proto, že jsme připravený srovnaný podklad začali hutnit malou vibrační deskou.

Určitě můžete podklad i ušlapat, ale máme rádi stroje. Dodá to výsledku na důležitosti. 

 

jak-postavit-foliovnik_9

Krok 10

Fóliovník může stát normálně na zemi. Ale vypomohli jsme si starými nemořenými trámy.

Životnost trámů odhadujeme tak na 3 roky. Tou dobou už ale počítáme se skleníkem z polykarbonátu. V něm mimo jiné zúročíme zkušenosti z fóliáku.

Tři roky jsou dost dlouhá doba na to se leccos naučit.

 

 jak-postavit-foliovnik_10Krok 11

Pokud se pozastavuje nad tím, že vousatá kolie je hromada chlupů a na fotce něco nehraje, tak máte pravdu. Naše holka přímo nesnáší česání, a tak jde vždy jednou za čas pod strojek.

Ale zpět ke stavbě. Znovu jsme dohledali plachtu a zkusmo jdeme zastřešit.  Prováděli jsme to bokem, ať si nešlapeme po připraveném podkladu.

 

jak-postavit-foliovnik_11

Krok 12

Ujistili jsme, že nám konstrukce sedí na podklad. Několika vruty a kousky plechu přichytáváme konstrukci k trámům, které tvoří pevnou základnu.

Pokud nechcete fóliovník fixovat takhle napevno, tak už z výroby je plachta opatřená poutky na napínací lanka (ach ty vzpomínky na stanové tábory..).

Pozorné oko si všimne nopové fólie. Na té stojí trámy a také je odděluje od substrátu. Cílem je zvýšit životnost trámů a oddálit jejich nevyhnutelné shnití. 

 

jak-postavit-foliovnik_12

Krok 14

Kutilský duch nás navádí, abychom si zjednodušili budoucí používání a zvýšili záhony uvnitř. Takže bereme pár desek, prohlubujeme vnitřní chodníček a tvoříme vyvýšené záhony.

Nebudeme se tak muset při pěstování moc ohýbat. Je to řešení za pochodu, ale za pohodlnější používání to určitě stojí vyzkoušet.

jak-postavit-foliovnik_13Instalovali jsme zapuštěním vnitřní ohrádku a vytvořili tak vyvýšený záhon. Nebo spíše snížený chodníček.

Všechny dřevené části jsme opět oddělili od zeminy nopovkou a na dno chodníčku jsme položili tkanou textilii.

Ta není nezbytná, ale nechceme si dovnitř a ven nosit mazlavou hlínu. Je to levné a čisté řešení.

 

 

jak-postavit-foliovnik_14

Krok 15

Dílo otce a syna už stojí!

Ale nějak nám to nedrží napnuté. Vypínání lanky nepřichází v úvahu – po zahradě pobíhá celoročně pes. Fóliovník a pes by pak byla bitva kdo s koho.

Vyřeší to pilka a několik desek natlučených přes okraje plachty do podkladových trámů. Okraje plachty se dle přiloženého návodu mají přisypat zeminou, aby dílo neodletělo při prvním poryvu větru. Mno, moc tomu nevěříme.

 

jak-postavit-foliovnik_15

Krok 16

Dílo je hotovo. Jsme pyšní, navzájem jsme se poplácali po ramenou a hlavně:

Těšíme se na úrodu!

 

 

 

A pár rad závěrem:

  • určitě si hlídejte teplotu uvnitř fóliovníku. 3× jsme zapomněli otevřít větrací okýnko a rajčata se nám spálila. Zatím to sice vždycky rozchodila, ale to jen se štěstím. Rozdíl teploty venku a uvnitř, obzvlášť když přímo na fóliovník pere slunce, je opravdu velký.
  • Už po prvním roce používání je jasné, že střecha bude chtít vyztužit. Při prudkých deštích se ve střešní plachtě drží voda. Tím se zbytečně se namáhá celá konstrukce. Řešíme to připevněním kari sítě na střešní klenbu. Zároveň si tím tvoříme oporu pro vyvazování popínavých rostlin.
  • Příště bychom s fóliákem koupili rovnou i opory pro rostliny. Především spirálovité opory pro rajčata a síťku pro popínavé rostliny. Opory rovnou zapíchněte hned při sázení. Jak se sazeničky jednou rozjedou, tak dodatečná instalace stojí násobně více úsilí a ve stísněném prostoru snadno napácháme zbytečnou škodu.