Jak se vyznat v tolika typech rukavic?

V naší nabídce je široký výběr rukavic. Pánské, dámské, do sucha i do mokra, na těžkou i lehkou práci. A jak se v nich má pak člověk vyzvat, že? :-)

Přitom je to docela jednoduché. Při výběru rukavic se řidte několika jednoduchými kroky a určitě vyberete správně.

 

1. Jaký typ ochrany od rukavic očekáváte?

Rukavice se totiž označují podle úrovně ochrany, kterou poskytují proti jednotlivým rizikům. Čísla jsou daná normou a mají jednoduché vysvětlení. Označují se odolnosti proti:

  • oděru – odolnost se značí 0 až 4
  • řezu – značí se čísly 0 až 5
  • trhání – odolnost se značí 0 až 4
  • propíchnutí – odolnost se značí 0 až 4
  • řezu (podle normy TDM) – odolnost se značí A až F
  • proti nárazům – odolnost se značí písmeny P nebo netestováno (X)

Příklad: Velmi oblíbené pracovní rukavice BRITA mají kód  4131X. Jsou odolné proti oděru a trhání, ale nejsou tolik odolné proti řezu a propíchnutí. Proto dobře slouží při práci s nářadím, skladníkům nebo při práci s hlínou. Už se ale moc nehodí pro práci na stavbě, nebo práci s pískem, kamením či štěrkem, nebo pro řezání dřeva.

Jiné pracovní rukavice CITA mají označení 4343C. Jsou tedy mnohem odolnější proti oděru, řezu, trhání i propíchnutí a hodí se pro hrubší práci na zahradě nebo na stavbě. Tam, kde byste roztrhanli několik párů rukavic Brita, vám tyto rukavice Cita vystačí v jediném páru. Nevěříte? Mrkněte na náš test rukavic CITA a NITA u profesionálních zahradních specialistů.

 

2. Budete chtít v rukavicích pracovat i ve vlhkém nebo chladném prostředí?

Pokud ano, tak vybírejte celomáčené rukavice, nebo rukavice které jsou přímo určené do vlhka. Příkladem takových rukavic je model CERRO.

Pro důkladnější ochranu před působením nebezpečných látek (např. při postřikování) se hodí rukavice, které patří do kategorie 3.

Rukavice do chladného prostředí jsou vybavené hřejivou podšívkou a poznáte je snadno podle piktogramu sněhové vločky.

 

3. Jakou potřebujete velikost?

Rukavice se označují čísly (6, 7, ... až 12), nebo písmeny (S, M atd.). Pro správný výběr velikosti máme jednoduchou tabulku:

Velikost Velikost Obvod dlaně Délka dlaně
6 XS 152 mm 160 mm
7 S 178 mm 171 mm
8 M 203 mm 182 mm
9 L 229 mm 193 mm
10 XL 254 mm 204 mm
11 2XL 279 mm 215 mm
12 3XL 304 mm 226 mm