📦 K objednávkám nad 2.500 Kč balíková doprava po celé ČR ZDARMA 📦

Jak ředit herbicid Roundup Klasik?

Roundup Klasik Pro je totální herbicid, který účinně hubí všechny typy rostlin. Vstřebává se zelenými částmi rostlin do kořenů. Neúčinkuje při aplikaci přímo na kořeny, nebo k nim, nehubí semena. Pro maximální účinek Roundupu je potřeba jej aplikovat v období květu a těsně po něm, kdy jsou rostliny ve fázi plného růstu.

 

Že postřik zabral poznáte snadno – rostliny postupně vadnou, sesychají, žloutnou a hnědnou. Odumírání se děje v průběhu 2 až 3 týdnů od aplikace. Další práci s ošetřenou plochou můžete zahájit po prvních příznacích účinku na cílové rostliny, minimálně však až po 10 dnech od aplikace.

 

Dávkování a ředění Roundupu

Na rozdíl od Bofixu nebo Garlonu se dávkování Roundupu liší podle cílového použití. Nejčastější aplikace a doporučené ředění jsou:

  • trávníky (likvidace starého trávníku) – 30 až 60 ml Roundupu, 2 litry vody. Roztok stačí na 100 m2
  • jednoleté plevele – 20 až 30 ml Roundupu, 2 litry vody. Roztok stačí na 100 m2
  • vytrvalé plevele – 30 až 50 ml Roundupu, 2 litry vody. Roztok stačí na 100 m2
  • obzvlášť odolné plevele (pampeliška lekařská, kopřiva dvoudomá, svlačec rolní) – 60 až 75 ml Roundupu, 2 litry vody. Roztok stačí na 100 m2
  • likvidace pařezů a výmladnosti – 5 % ředění, 50 ml Roundupu, 1 litr vody.

 

Po aplikování Roundupu je nezbytné dodržet ochrannou lhůtu mezi postřikem a sklizní. Její délka je 14 dní. Postřik Roundupem lze během sezóny opakovat, ale maximální dávka je 100 ml Roundupu na 100 m2.

 

Čemu se u aplikace Roundupu vyvarovat?

Pokud se rozhodujete zda Roundup použít nebo ne, sepsali jsme pár bodů, které  je dobré mít na paměti:

  • maximální účinek postřiku je v době plného růstu zelených částí rostlin, kterých se chcete zbavit. Pokud rostliny zatím teprve začaly růst, nebo už jsou naopak daleko za vegetačním vrcholem, postřik nebude účinný. Vyčkejte.
  • Postřik je účinnější, když svítí slunce a je vlhko. Pokud ale hrozí brzký déšť do cca 6 hodin od aplikace, nebo je silná rosa, tak s postřikem počkejte.
  • Roundup neaplikujte plošným postřikem, ani jen "preventivně" nestříkejte na půdu. Vstřebává se totiž přes zelené části rostlin, nepůsobí přes půdu. Každou rostlinu je potřeba zasáhnout co nejpřesněji na listy, výhonky a stonek.
  • Pařezy ošetřujte Roundupem co nejdřív, nátěr nebo postřik aplikujte do 8 hodin po pořezu.