Společně s námi šetříte přírodu

Když jsme zakládali náš eshop, byl samotný dopad na přírodu jedno z prvních témat. Věnujeme se totiž sami stavění a předělávání zahrad a máme k přírodě hodně blízko. Sami pěstujeme ovoce i zeleninu (a taky kaktusy). Máme zahrady, sad, vyrábíme si vlastní kompost a tak s velkou částí prodávaného zboží máme zkušenosti z první ruky.

 

Recyklační cyklus obalovaného materiálu

Při provozu našeho eshopu spotřebováváme obaly pro ochranu každé zásilky. Proto jsme zapojeni do systému EKO-KOM (naše klientské číslo je F00220041) a pravidelně odvádíme poplatky za obalový materiál.

Také jsme si ale dali za cíl obecně v celém provozu snižovat množství všech zbytků a odpadů na minimum

 

 

garden style je udrzitelny eshop

Ekologii chápeme nejen jako důležitý osobní postoj, ale i jako přirozenou součást fungování a provozu našeho eshopu. 

Díky celkovému důrazu na minimální spotřebu energie, maximální recyklaci všeho materiálu a úsporný provoz eshopu jsme získali certifikát UDRŽITELNÝ ESHOP.

 

A jak toho dosahujeme?

 

  • používáme v maximální míře kartonové (papírové) krabice a tubusy. Jejich recyklace je totiž snadná – je to jen papír a trocha lepidla.
  • Krabice pořizujeme nejen nové, ale také vracíme do oběhu už dříve použité kartony z druhé ruky. Nemusíme tak zajišťovat tolik nově vyráběných krabic.
  • Jako výplně do zásilek používáme výhradně recyklované výplně, nebo materiály, které jdou snadno recyklovat.
  • Plastové obaly a výplně používáme jen tam, kde je to nezbytně nutné. Barevné ovinovací folie používáme pro paletované, nebo atypicky zabalené zásilky, kde je stretch folie nezbytná pro zpevnění.
  • Omezujeme tisk dokumentů v kancelářích i ve skladu na naprosto nezbytné minimum. K objednávkám tiskneme jen štítky. Vše ostatní vám posíláme elektronicky a je pak jen na vás, zdali si daný doklad potřebujete vytisknout.
  • Na eshopu upřednostňujeme zboží, které je vhodné pro recyklační cyklus. Jednoduše takové, které už je vyrobeno z recyklovaného materiálu, nebo které se dá po konci životnosti předat k recyklaci. Některé naše plastové zahradní obrubníky jsou dokonce ze 100% recyklátu.
  • V celém skladu i kancelářích máme výhradně LED svítidla a energeticky úsporné spotřebiče.

 

Jak třídit obaly z našich zásilek

Ať už jste zboží dostali v nové nebo opakovaně použité krabici, vždy je zásilka zabalená tak, aby bylo možné obalový materiál předat k recyklaci bez složitého třídění. Krabice olepujeme některým ze dvou typů lepicích pásek:

  1. plastová páska,
  2. plastová páska s výztuží ze skelných vláken (jen opravdu velmi těžké balíky).

modry kontejner na papirzluty kontejner na plast

Krabice s papírovou páskou můžete ihned vyhodit do modrého kontejneru na papír. Žádné další třídění není potřeba.

Krabice s plastovou páskou první zbavte pásek (ty patří do plastu), a krabici vhoďte do papírového odpadu.

 

V krabicích jsou pro ochranu zboží přidané tlumicí výplně. Používáme tyto druhy:

  1. FloPak tělíska ze škrobu – nezatěžují přírodu. Vyplňujeme jimi velké prostory, aniž bychom zvýšili dramaticky hmotnost balíku. Netřídí se – jsou 100% kompostovatelné. Po kontaktu s vodou se okamžitě začnou rozpouštět na živiny.
  2. Papírový karton z krabic, které se už nehodí jako obal. Je to praktický tlumicí materiál, který chrání hrany citlivého zboží a zabraňuje proražení krabice při pádu. Třídí se do papíru.
  3. Bublinková folie a vzduchové polštářky. Přesně ty, co je milují děti, protože tak skvěle praskají, když je pomačkají nebo na ně s gustem dupnou. Třídí se do plastu.
  4. Mačkaný recyklovaný papír. Je to dlouhý pás tenkého papíru. Účinně tlumí otřesy a chrání zboží v menších krabicích. Nechává se v papírové krabici a i s ní se vyhazuje do kontejnerů na papír.

 

Některé krabice také ovazujeme plastovou páskou, aby se snadněji daly přenášet. Pásku vytřídíte do plastu.

 

Kromě naší snahy o účelné snižování odpadů z našeho podnikání jsme také součástí recyklační aktivity Kam s ním (www.kamsnim.cz). I vy můžete kdykoliv přispět podle vašich možností. Na mapě najdete nejbližší vhodné místo a pak jen stačí sem odnést nepotřebné obaly nebo výplně, které mohou brzy posloužit znovu i bez návštěvy recyklační linky.


Výrazně se tak sníží množství věcí, které by jinak skončily na skládce a také množství věcí, které by se musely vyrobit pro jejich náhradu.

Děkujeme, že nám pomáháte šetřit přírodu.