Jak na plevel v mladém trávníku?

Kdejakému zahradnímu nadšenci se to stalo, a stalo se to i nám. Pečlivě si připravíte plochu, vysejete nový trávník a stejně se vám na něm objeví plevel.

Kde se stala chyba? Můžete udělat něco proto, aby se to dalo napravit? Pomůže spíš herbicid, nebo sekání? Přečtěte si o našich zkušenostech.

 

Tolik práce a stejně je tam plevel

travnik-sedmikraska-malaČím to je, že se i v nově vysetém trávníku objeví plevel?

Každá půda obsahuje zásoby semen plevelů. Některá semínka jsou takový prevít, že přežívají i desítky let. Když si pak přiravujeme travní podklad, tak kypřením a rozrytím půdy pomůžeme semenům na povrch. Plevelná semena najednou mají vhodné podmínky a začnou klíčit. Někdy stačí i malý kořínek a plevel se opět rychle množí. 

Druhým důvodem může být použití méně kvalitního osiva. V osivu mohou být příměsi plevelů, nebo semena travin s menší klíčivostí. Ta potom způsobí, že plevel vzejde dříve než tráva, a postupně traviny vytlačí. Prevence je jednoduchá – nešetřit na osivu a klidně koupit kvalitní a dražší. Hodně pomohou reference od sousedů a rady od zahradníků. Tím se zajistí vynikající klíčivost a garantovaná jakost travního osiva bez plevelů.

Při profesionálních revitalizacích a realizacích zahrad používáme a doporučujeme používat prémiová osiva ProSementis.
 

Jak vysít trávník bez plevele

Nebudeme lhát – smiřte se s tím, že plevel v trávníku bude růst vždycky. Když ne od počátku, tak po čase zcela jistě. Ale existuje hned několik cest, jak se zbavit většiny plevele.

Tou nejjednodušší cestou je důkladné odplevelení ještě předtím, než provedete nové setí. Možné způsoby jsou:

  • chemická likvidace plevele totálními herbicidy. Nejznámější z nich je Roundup. Použití totálních herbicidů je věcí osobní volby majitele pozemku a pro někoho není od věci se jim snažit zcela vyhnout. Jejich aplikace s sebou totiž nese zdravotní rizika a při nechtěném rozšíření herbicidu mimo žádoucí plochy snadno zahubíte vegetaci i tam, kde jste to neměli v úmyslu.
  • zakrytí plochy černou geotextilií větší gramáže. Přikrytím dosáhnete toho, že velká část plevelů uhyne. Bude jim chybět sluneční svit, přísun vláhy a pod textilií bude docela horko. Vše živé se pod textilií vysuší a "upeče". Nevýhodou ale je, že musíte na výsledek dlouho čekat. Klidně 3 a více slunečných týdnů.
  • použití travního substrátu (zeminy), který neobsahuje plevelná semena. Tím se zajistí jednak rychlejší klíčení travního semene, a jednak takový substrát nedovolí plevelům tak snadno vzejít. Nový trávník totiž rychle roste a tím dobře konkuruje plevelům. Kvalitní substrát je grunt. U nového trávníku se na substrátu nevyplatí šetřit. Použijete-li totiž původní zeminu, která je nejspíš i bohatá na plevelná semena, bude potřeba intenzivní následná péče a čeká vás dlouhý boj s pleveli.

 

Něco se nepovedlo

krasny-travnik-maly

Použili jste kvalitní osivo, půdu perfektně připravili. A plevel máte stejně napravo i nalevo. Co teď?

Vůbec nic. Protože u každého setého trávníku je výskyt plevele úplně normální. Většinu jednoletých plevelů navíc zlikvidujete zcela přirozeně pravidelným sekáním. Protože na rozdíl od trávy, které sečení nevadí, plevele při pravidelném sekání nedostanou možnost dokončit vývojový cyklus a bez něj se nevyvine další generace.

Postupujte proto tak, jak byste postupovali normálně: pravidelně sekejte, přihnojujte a starejte se o závlahu trávníku..

Čerstvě vysetý trávník sekejte pravidelně jednou týdně na výšku 6 až 8 cm. Během sezóny trávník přihnojujte, například hnojivem s organickou složkou. Tím trávníku dodáte potřebné živiny a organická složka se nevyplaví ani během sezónních dešťů. Trávník postupně zesílí, zahušťuje se a přirozeně konkuruje plevelům.

A pozor – zavlažování trávníku je velmi důležité, ale je potřeba to nepřehánět. Přemíra závlahy škodí stejně jako její nedostatek.

V boji proti plevelům máte jediný cíl: nikdy je nenechat vyrůst a vykvést (a už vůbec ne vysemenit).


A do čeho se nepouštět?

Široce rozšířený mýtus je používání selektivního herbicidu i na mladý trávník. Mezi ně patří například bofix, travin, starane a jiné.

Tady platí obrovské NE. Mladé rostlinky trav jsou velmi náchylné na okolní podmínky. Bofixem nebo jinými chemickými přípravky je můžete úplně zahubit.

Nejbližší možný termín pro aplikaci herbicidu je až 2. rok života nového trávníku. Nabíc u Bofixu je při správné aplikaci téměř 100% účinnost. Jen ji nechtějte hned – vyčkejte až za rok po vysetí nové trávy. Jinak bude účinnost opravdu MAXIMÁLNÍ, protože zahubíte i trávník.

 

Nefungující sousedská rada také je, že zaplevelený trávník je potřeba často sekat nízko (na ježka), protože to plevel nemá rád.

Jestli zahradničíte dlouho a pěstujete trávník nějaký ten pátek, víte že je to mýtus. Ale co byste za tuhle radu dali, když jste teprve začínali!

Plevelné rostliny nemají rády nízké sekání. Jenže většina travin to má úplně stejně. Sekání až na skalp znamená, že i tráva musí vynaložit nemalé úsilí na obnovení listů. A tráva není přizpůsobená na překotný rychlý růst, zatímco plevelné rostliny ano. To je koneckonců princip jejich konkurence – rychle vyrůst a předběhnout vegetačně ostatní rostliny.

Vůbec nejhorší zátěží pro trávník je, když ho posečete na nízko v parném létě. Slunce takový porost velmi rychle prohřeje, tím ho vysuší a začnou vznikat rozsáhlé vyschlé holiny. Postupně se v nich rozšíří choroby, obsadí je plevele a další sezónu už budete muset vysévat nový trávník od nuly.

Sekání jako způsob boje s plevely je účinné jen tehdy, když sekáte spíš na větší výšku (okolo 6 až 8 cm) a sekáte pravidelně a sekáte často. To proto, že trávník se dokáže obnovovat dlouhodobě sám jen z kořenového systému, zatímco plevel potřebuje k dlouhodobému přežití kvést a vysemeňovat. Časté sekání tak mnoha plevelům neumožní dokončit rozmnožovací cyklus.

 

Pokud netrváte na dokonalém golfovém koberci, radíme nepanikařit nad každým místem, kde roste něco jiného, než tráva. I sedmikráska nebo pampeliška je přírodní ozdobou jejich nepravidelný výskyt není známkou nezdravého trávníku.

Tak ať vám to hezky roste!