Expedujeme znovu od 2. dubna. Do té doby – 🥚 Veselé VELIKONOCE 🥚

[GALERIE] Jak položit plastový obrubník

Uvažujete, nebo už jste si i koupili plastové zahradní obrubníky. Ale jak se správně dělá instalace plastového obrubníku, abyste nemuseli dělat celou pokládku více než jednou?

U neviditelných plastových obrubníků je to jednoduché a ručíme, že to zvládne každý běžně zručný člověk. Připravili jsme kompletní pracovní postup jak obrubníky položit krok za krokem a to včetně ilustračních obrázků.

Postup i fotografie jsou přímo ze staveb zahrad, které jsme sami rekonstruovali.

 

Krok 1: Příprava nářadí k instalaci a úpravě obrubníků

  • rýč, zahradní motyka a hrábě,
  • kladivo (ideálně gumové),
  • provázek nebo zahradní hadice na vytyčení linie obrubníků,
  • pokud budete obrubníky jakkoliv ohýbat (tedy pokládat jinak, než jen do přímky), tak mějte po ruce ještě zahradnické nůžky.

 

Krok 2: Vytyčení budoucího tvaru obrubníku a srovnání podkladu

Místa, kterými chcete vést budoucí linie obrub si vytýčíme provázkem, zahradní hadicí nebo značkovacím sprejem. Pokud nemáte po ruce ani jedno výše uvedené, položte si tam plastové obrubníky, které budete později instalovat (zatím je můžete nechat rozpojené), nebo udělejte rýhu rýčem či motykou.

Jakékoliv korekce a změny v délce nebo tvaru linií je potřeba udělat nyní. Doporučujeme povolat celou rodinu, nebo aspoň ty, kteří do toho mají co mluvit :-).

Celou linii budoucího obrubníku si ve stávajícím trávníku odryjte do hloubky. To, jaká bude hloubka, záleží na výšce obrubníku. Poměr je 1:1 – tedy hloubka rýhy pro obrubník by měla být tak vysoká, jako samotný obrubník. Při hloubení brázdy pamatujte i na to, že by měla být mírně širší, než samotný obrubník.

Výjimky z výšky hloubení jsou, ale počítejte s tím, že když uděláte hloubku rýhy menší, tak obrubník bude vystupovat nad plochu trávníku.

ztraceny-obrubnik-plastovy-vytyceni

Vytyčení budoucího ostrůvku pro rostliny pomocí volně položených obrubníků (kompozice včetně rostlin pro budoucí výsadbu)


Krok 3: Spojení jednotlivých obrubníků pevnými zámky

V předchozím kroku už jste si udělali představu o tom, jak budou plastové obrubníky položené.  Také už máte hotovou brázdu, do které budete obrubník ukládat. Jestli jste to ještě neudělali, tak povrch zarovnejte tak, aby tvořil přibližně rovinu. Nemusí to být dokonalé jako podle vodováhy, ale dbejte minimálně na plynulé přechody.

Nyní si obrubníky spojte pomocí vestavěných zámků. Spojení dvou obrubníků k sobě provádíme jemným poklepáním kladivem. Jednodušší je práce s gumovým kladívkem, které je k plastu šetrnější. Ale pokud máte v rukou cit, zvládnete to i s plastovým nebo lehčím kovovým kladívkem.

TIP: Zámky do sebe snáze zapadnou, když obrubníky spojujeme na pevném podkladu. S obrubníky se také lépe pracuje při teplotách nad 5 °C. Při vyšších teplotách je totiž manipulace s obrubníky snazší a ani nehrozí zlomení obrubníku po zkřehnutí plastu.

ztraceny-obrubnik-plastovy-fixace-spojovani-gumova-palicka

Na fotce jsou dva obrubníky při spojování zámků pomocí gumového kladívka

 

Krok 4: Chcete tvarovat oblouky? Nastřihněte žebrování obrubníku

Pokud budeme obrubníky tvarovat do oblouků, je potřeba žebrování nastřihnout, nebo úplně vyštípnout. Na to stačí silné nůžky, kleště nebo pilka.

plastovy-obrubnik-uprava-oblouk

Nastřihnutí žebrování obrubníku jde snadno i zahradnickými nůžkami.


Krok 5: Příprava podloží

Podloží pod obrubníkem musí být rovné a nenakypřené. Rovné proto, aby se obrubník moc nekroutil a 'neutíkal' vám pod rukama. A nenakypřené proto, aby vám celé dílo časem nezačalo sedat. Výsledná linie obrubníku by se pak mohla pokroutit a deformovat.

Jako prevenci obojího podloží před položením obrubníku srovnáme. Klidně jen nahrubo hráběmi a zarovnaný povrch zhutníme.

Po celé vnitřní ploše (tedy tam, kde není trávník) položíme mulčovací textilii s přesahem až za linii obrubníku. Na rozloženou textilii položíme složené obrubníky. Vyšší strana obrubníku by měla být směrem k trávníku (tedy žebrováním, tam kde se zatloukají hřebíky máte obrubník otočený směrem do plochy, kde není trávník).

TIP: Na jemné vyrovnání povrchu doporučujeme podsypávat pískem, štěrkem nebo přebytečnou hlínou.


Krok 6: Kotvení obrubníků pomocí hřebů nebo plastových kotev

Obrubníky připevňujeme k povrchu plastovými nebo kovovými hřeby. Na jeden rovný metr délky obrubníku většinou stačí 3 hřeby.

Při instalaci do oblouku ještě nejmíň jeden hřeb přidáme, tedy celkem 4 hřeby na 1 metr délky. U oblouků se snažte zafixovat obrubník co nejblíže zámkům, ať se sníží jejich namáhání.

TIP: Do tvrdého podkladu doporučujeme používat kovové hřeby, které se nelámou a najdou si lépe v tvrdém podloží cestu. Pro univerzálnost použití přidáváme ocelové hřeby také do oblíbených sad plastových obrubníků častěji, než plastové hřeby (ale na přání je vyměníme, stačí nám dát vědět).

koliky-kotvy-neviditelne-obrubniky

Kotvení železnými hřeby na předem připravenou tkanou geotextiii. Obrubník je v mírném oblouku.

 

Krok 7: Dokončovací úprava povrchu

K zafixovanému obrubníku dosypeme zeminu a nový substrát, nebo dekorační výplně. Jakékoli nerovnosti u odryté části trávníku srovnáme až k horní hraně obrubníku a povrchově osijeme kvalitním osivem.

Mezi dosypanou zeminou a horní hranou obrubníku můžeme nechat výškový rozdíl 5 až 10 milimetrů pod linií obrubníku. Druhou část, kde je položená geotextilie, zamulčujeme až do výšky obruby.

Pokud chcete udělat neviditelný obrubník, zasypejte ještě před dosetím trávou hranu obrubníku tak, aby byla přesně v úrovni okolního povrchu.

TIP: Při instalaci neviditelných plastových obrubníků do nově zakládaného trávníku (novým výsevem) počítejte s rezervou. Obrubník nechejte po instalaci vyčnívat cca 1 cm nad úroveň povrchu budoucího trávníku. Travní drn totiž časem mírně zvedne povrch, více než o kolik si sedne plocha po navezení nové zeminy.

obrubnik-geotextilie-hreby-instalace

Na fotografii je geotextilie připravená k mulčování a na druhé straně je vše připraveno k zarovnání zeminou.


hotove-zahony

Takto vypadají hotové zamulčované záhony s už rozmístěnou novou výsadbou

 

A to je vše, milí kutilové a zahrádkáři. Pokud si ani po přečtení článku nejste jistí vlastní zručností, nebo máte doplňující dotaz, tak nám napište na chat, nebo rovnou zavolejte na 732 66 77 55. Rádi vám poradíme.

Cenově výhodné sady plastových obrubníků u nás najdete zde.

Jednotlivé typy obrubníků si pak můžete projít na této adrese. Jsme připraveni i na větší odběry a velkoobchodní dodávky.

 

Aktualizace: 19. ledna 2023