Jak se zbavit krtka na zahradě?

Kdo si nechal udělat zahradu na klíč, nebo jen využil zahradníky na údržbu trávník, tak dobře ví, že nejde o levnou záležitost. A ještě více o tom ví ten, kdo pečuje o zahradu po práci a volných víkendech. Za krásnou zahradou a zdravým a hustým trávníkem stojí velké úsilí i peníze.

Nezvaný host v podobě krtka domácího (Talpa europaea) dokáže nadšenému zahrádkáři rychle a výrazně pokazit náladu. Tenhle drobný a roztomilý hmyzožravec dokáže během pár dnů naprosto zdecimovat dlouho opečovávaný trávník. Přítomnost krtka v zahradě sice ukazuje na to, že je půda v ní zdravá. Ale na druhou stranu emoce na množící se hromádky v původně sametovém trávníku to prostě nezklidní.

V tomhle článku se tak s vámi chceme podělit o to, jak se nechtěného pracanta a plodů jeho práce v podobě hromádek hlíny účinně zbavit. Začněme v duchu hesla "Poznej svého nepřítele" pár informacemi o krtkovi.

 

Zahrada, ve které žije krtek, je zdravá

Krtek nesnáší chemické znečištění. Ke svému životu potřebuje dostatek potravy, kterou tvoří hmyz. Je to takový žrout, že denně spořádá klidně i tolik, co sám váží. Kromě prospěšných žížal je schopen naši zahradu zbavit i hmyzu a larev, které by v zahradě jinak škodily. Díky tomu je krtek i přes neoblíbené rozrývání hlíny zahradě prospěšný.

 

Krtek je zákonem chráněný

Na zahradníkovy pokusy o zahubení krtka-nepřítele pamatuje zákon. Likvidace krtka je postihována pokutou. Proto jedinou cestou, jak se s krtkem rozloučit, je chytit jej živého a přemístit ho dostatečně daleko od vašeho kousku ráje v zahradě. Druhou možností, a domníváme se že o mnoho pracnější, je krtka ze zahrady vypudit.

 

Co má krtek rád, a co mu nevoní

Krtek má rád klid a čisto. Pohodu potřebuje pro svou stavební činnost. Čím více budete lézt krtkovi na nervy a narušovat mu jeho denní a noční režim, tím pravděpodobněji rezignuje a vaše území opustí.

Proto pravidelné používání sekačky, pobíhání dětí a volné běhání psů krtka časem omrzí. Stejně tak pravidelné srovnávání krtinců mu očekávaný klid nedopřeje.

V mnoha zahradách můžeme vidět různě nastříhané PET lahve na tyčích, které větrem roztáčené vytváří hluk, který krtkům vadí stejně jako rušný pohyb na zahradě. Řešení bohužel postrádá estetiku. Lépe jsou na tom plašiče krtků vydávající pravidelně pro krtka nepříjemný zvuk v nízkých kmitočtech. Ty jsou obvykle pro člověka neslyšitelné, ale u lidí s dobrým sluchem bohužel plašič účinkuje stejně odpudivě jako na krtky.  

Co krtkovi nevoní

Krtek má výborný čich a z toho snadno uděláte slabinou k jeho vypuzení. Lidová tvořivost v tomto směru nezná mezí a tak se krtkům do nor vkládají sýrové lahůdky s výrazným pachem, uzené rybičky, pepřové, česnekové nebo cibulové výluhy, mýdlové koktejly a další pachové nástrahy.

Nejzoufalejší zahradníci s neobvykle otrlými krtčími soky pečlivě vkládají do jednotlivých krtčích nor předem nasbírané psí a kočičí výkaly. Tyto kroky ale nedoporučujeme. Stejně tak nedoporučujeme různou chemii prodávanou v zahrádkářských potřebách, která je neekologická a pro volně pobíhající zvířata může představovat riziko.

A hlavně – pokud se vám krtka podaří vypudit hlukem, nebo pachem, neznamená to, že by se nemohl vrátit. A tímto přecházíme k dalšímu možnému řešení.

 

Chyť a pusť

Rybář zná ultimátní disciplínu rybolovu "chyť a pusť". A tohle je řešení i pro boj s krtkem. Cílem je krtka přechytračit, živého jej chytit a následně vypustit dostatečně daleko, aby se již nevrátil. Je to jednak přístup humánní i ekologický a také zcela v souladu se zákonem. (humánní je ovšem jen za předpokladu, že krtka nevpustíte na zahradu nejméně oblíbeného souseda v okolí).

Odchyt krtka je možný v zásadě dvěma způsoby. Prvním způsobem je tzv. odchyt "na čekanou" a druhým je odchyt do pasti. Krtci mají denní režim podobný člověku. Nejraději se krmí a aktivní jsou ráno, v poledne a večer.

 

Připravte si loviště

Krtince musí být rozhrabané a hlína srovnaná. Trávník musí být nízce posečený, aby nezabránil dobrému výhledu na loviště. Následně zajistěte pozici na čekané a už dle názvu strategie: čekejte.

Jemný pohyb trávníku nad chodbou nebo tvořící se krtinec napoví přítomnost krtka. Pozor! Krtek má výborný sluch, proto našlapujte tiše, abyste jej překvapili.

Rychlou prací rýče krtka vyryjte a chyťte do připravené nádoby. Musíte být ale velmi rychlí. Krtek se dokáže velmi rychle pohybovat a zmizet v některé z hlubokých nor.

Při lovu krtka pastmi pozor na způsob odchytu. Neetické pojetí odchytu krtka do pastí a skřipců, které jej zahubí jsme již zavrhli. Ty používáme k odchytu hryzců nebo hrabošů, nikoliv však na odchyt krtů.

Na krtky používáme trubkové pasti se zpětnými klapkami, které jej pustí dovnitř trubkové pasti, ale nikoliv již ven. Trubkovou past nastražíme do některé z povrchových nor. Překryjeme, aby se do nory nedostávalo světlo a čekáme. Při instalaci pasti si dáváme pozor, abychom na ní ani na odhalené noře nezanechali pachové stopy. Krtek má vynikající čich a pasti se následně vyhne.

Po úspěšném odchycení pak nezbývá, než se vydat na nějaké trochu vzdálenější pole a dát krtkovi opět svobodu.

Přejeme úspěšný lov!