Účinná ochrana drůbeže před ptačí chřipkou

Nákaza ptačí chřipkou je pro každého chovatele drůbeže a okrasného ptactva doslova katastrofou. Zdá se i vám, že proti ptačí chřipce není ochrana?

Zkušení chovatelé doporučují prevenci. Ta ani nemusí být ani drahá.

 

Jak se připravit, aby váš chov ptačí chřipka nezdecimovala?

Nejdříve o tom, co to ptačí chřipka vlastně je.

  • Ptačí chřipka je virové onemocnění, podobně jako chřipka u lidí. Toto onemocnění se přenáší intenzivně mezi ptactvem a je možný i jeho přenos na člověka.
  • Nejvíce je ptačí chřipka přenášena volně žijícími ptáky. Tito mohou zavléct nákazu mezi chované ptáky jen pouhým přístupem do vašeho chovného výběhu. To platí i pro vodní ptáky, kteří jsou častými přenašeči virové infekce ptačí chřipky.
  • Přenos probíhá při styku s trusem nebo sekrety (sliny, trus, nosní hlen apod.) infikovaných ptáků. Infikovat se lze lehce i prostřednictvím styku s povrchy, kterých se infikovaný materiál dotkl.

Existuje řada hygienických opatření proti zanesení nákazy do vlastního chovu vašich slepic, hus, kachen, perliček nebo i bažantů a jiného exotického ptactva.

Odborníci se shodnou, že hlavním preventivním opatřením je dodržování hygienických opatření v chovu. Čistota výběhu se dále kombinuje se zabezpečením výběhu proti přístupu cizího ptactva do chovného prostoru. Kdokoliv má mezi chovné ptactvo přístup, musí dbát na čistotu vlastní obuvi, která přišla do styku s ptačím trusem. A to platí pro očištění obuvi i při přechodu mezi jednotlivými výběhy.

V našem eshopu chovatelé vybírají z široké palety rozměrů ochranných sítí proti ptactvu. Instalací ochranné sítě zamezíte přístupu cizího ptactva do výběhu. To platí i pro vodní hladinu, kde chováte vodní drůbež.

Investice do ochranných sítí proti ptactvu vyjde na menší stovky korun. Proto doporučujeme tento krok k prevenci nákazy ptačí chřipkou udělat co nejdříve. Škody způsobené virem ptačí chřiipky jsou pak mnohonásobně vyšší, než částka za ochrannou síť.

Na dotaz jsme schopni dodat i textilní sítě s vyšší gramáží.

V případě, že se nákaza objevila i ve vašem regionu a jde vám o čas, neváhejte a zavolejte nám. Na telefonu 732 66 77 55 jsme každý den od 8 do 20 hodin a Vaši objednávku vyřídíme prioritně! Českou poštou odesíláme každý den s doručením do druhého dne.