Čím je lepší kotvit plastové obrubníky – plastové nebo ocelové hřeby?

V našem eshopu najdete jako příslušenství k plastovým obrubníkům různé typy hřebů. Liší se jak délkou, tak materiálem, ze kterého jsou vyrobené. A jednou z velmi častých otázek je, zda pro ukotvení plastového obrubníku používat plastový nebo kovový hřeb.

Odbornou odpověď jsme získali u realizační firmy EdenART, s.r.o., která má dlouholetou tradici se stavbami a péčí o zahrady.

 

Jak to tedy je? Máme kotvit plastem nebo raději kovem?

Naše praxe coby realizátora zahrad ukazuje, že efektivnější je kotveníobrubníků pomocí ocelových hřebů. To proto, že např. nemusíme řešit kompatibilitu plastových kotev, kdy jsou různé tvary a typy pro jednotlivé výrobce (přestože existují i univerzální hřeby). Především máme prakticky odzkoušeno, že ocelový hřeb si snadno najde cestu i v kamenité půdě. Zatímco plastové hřeby se v takové půdě snadno zlomí, a už je nejde znovu použít, tak ocelový hřeb vytáhnete a zkusíte jej ukotvit o kousíček vedle. Ušetříme tím čas i náklady na materiál.

 

A co zrezivění? Ocelový hřeb v půdě přece podléhá přirozené korozi.

Ano, hřeby začnou postupně korodovat. A i to přesto, že je jejich povrch pozinkovaný. Masa ocelového materiálu hřebu je však dost velká a koroze tak nemá vliv na funkci obrubníku. 

 

Proč se tedy vůbec vyrábí a kupují plastové hřeby?

Výrobce plastových obrubníků často vyrobí jak samotnou obrubu, tak i hřeb k obrubníku. Navíc výrobní náklady plastového hřebu jako výlisku jsou nižší. Tím jsou plastové hřeby cenově dostupnější.

 

Používáte ocelové kotvy i pro fixaci textilií a tkanin?

Ne, v tomto případě používáme primárně plastové kotvy k tomu určené, nejlépe s větší hlavičkou. Máme ale také vychytávku, když se plastový hřeb zlomí – natlučeme do jeho hlavičky ocelový hřeb. Ten si v podloží najde cestu a hlavička původní plastové kotvy si zachová svou fixační funkci.

 

Děkujeme za praktické zkušenosti.

Odpovídal majitel EdenART, s.r.o. Ing. David Říman