Expedujeme znovu od 2. dubna. Do té doby – 🥚 Veselé VELIKONOCE 🥚

Opory pro pivoňky

Pivoňky jsou oblíbené kvetoucí rostliny, které zdobí mnoho zahrad a parků. Jejich krásu tvoří pestrobarevné velké květy v odstínech růžové, bílé a červené. Pivoňkám se daří na místech zalitých sluncem a dobře propustnou půdou. Oblíbenou vlastností pivoněk je také to, že když už se na zahradě uchytí, nejsou nijak náročné na údržbu.


opery pro pivonkyByť jsou pivoňky krásné a voňavé květiny, co se navíc snadno pěstují, není to s nimi až tak jednoduché. Je obtížné je udržet vzpřímené a ochránit je před důsledky běžných výkyvů počasí.

Samotné květy jsou totiž velké a těžké, náchylné na silnější vítr nebo nápor při silném dešti. V květech se najednou zachytí spousta vody a stonky se pak pod vší tíhou zlomí.

Abyste tak z květin měli radost dlouhodobě, doporučujeme používat vhodně zvolené opory, mřížky, tyčky, pergoly nebo držáky na pivoňky.

 

Jaké jsou různé typy opor pro pivoňky?

Výběr je docela široký, ale ty nejběžnější jsou kovové ze silného drátu, lehké kovové s obručemi a opory z přírodního bambusu. Opěrné tyče a spirály se pro pivoňky obvykle moc nehodí.

 

Kovové opěry ze silného drátu jsou obvykle vyrobené z nerezové oceli a dodávají se v různých tvarech a velikostech. Povrchová úprava je buď barevné lakování, obvykle zelené, nebo pozinkování, které vypadá jako stříbrné lakování.

 

Bambusové opory jsou další oblíbenou možností pro ty, kteří chtějí něco přírodně vypadajícího. Jejich nevýhodou ale je omezenější výběr tvarů a také postupná biodegradace a s tím související změna barvy a časem i ztráta funkčnosti.

 

Výhody kovové opěry pro pivoňky

Kovové opěry pro rostliny mají oproti jiným materiálům mnoho výhod:

  • Pevnost a odolnost – kov je pevný materiál, který dobře obstojí za všech povětrnostních podmínek. Pod tíhou rostlin se ani při větru nebo dešti neohýbá ani neláme.
  • Cenová výhodnost – kov je při své dlouhodobé životnosti levnější než jiné typy materiálů používaných pro podpěry rostlin. Nákup kovových opor uděláte jen jednou.
  • Univerzálnost – kovové opory dodáváme v mnoha různých tvarech a velikostech, takže se najde něco pro každý typ zahradního prostoru! V případě potřeby je můžete i snadno přebarvit.

 

Naše tipy pro výběr správné opory pro pivoňky

Velikost: Velikost pivoňky a zvolené podpěry by měly být úměrné. Pokud máte velkou a vysokou pivoňku, zvolte robustní a vyšší podpěru, která udrží její váhu a bude jednolivé stonky podpírat blízko jejich květů.

Barva: Zvažte, jaká barva se nejlépe hodí k vašemu interiéru nebo venkovnímu umístění pivoněk. Doplňování nebo kontrast s okolními prvky v zahradním prostoru udělají lepší dojem, když se doplňují. Na výběr jsou základní barvy tmavě zelená, světle zelená nebo stříbrná. U kovových opor můžete samozřejmě barvu snadno změnit přelakováním. Přírodní bambusové opory pak mají světlou barvu, pískovou až žlutou, ale ta je hlavně při venkovním použití nestálá a změní se.

Kvalita: Při výběru opor pro rostliny berte v úvahu i kvalitu opory. Levné u kovových opor znamená obvykle tenký drát, malou výšku, nebo měkký kov. Ani jedno u pivoněk při silném dešti nepomůže a stejně se zlomí.

Styl: Nikde není vytesáno do kamene, že se musíte držet zaběhlých zvyků. Chcete raději pro pivoňky použít pergolu? Nebo si postavit vlastní opěrný prvek z tyčí a otočných spojek? Beze všeho :-)