Podpěry rostlin do květináče

V článku se dozvíte k čemu jsou podpěry rostlin do květináče vhodné a jak je používat. Popíšeme si také jak vybrat tu podpěru a co si dát pozor při instalaci.

 

K čemu je podpěra do květináče dobrá?

Podpěry rostlin do květináče mají hned několik účelů:

  1. Podpora růstu rostlin: podpěry pomáhají rostlinám růst vzpřímeně a zdravě. Některé rostliny, se bez podpěr ani pořádně neobejdou (např. popínavé a plazivé druhy). Některé jen potřebují podpěru, aby mohly optimálně růst.

  2. Předchází poškození rostliny: podpěry pomáhají zabránit poškození rostlin. Chrání je před důsledky větru nebo proti poškození domácími zvířaty.

  3. Úspora prostoru: Podpěry jsou skvělým řešením pro omezený prostor. Umožňují rostlinám růst do výšky a udržovat jejich listoví a shluky stonků i v užším prostoru.

 

Jak používat podpěry pro rostliny v květináči

Použití podpěry rostlin do květináče závisí na druhu rostliny, u které budete podpěru používat. Zde je několik tipů, jak s nimi pracovat:

  • Umístěte podpěru blízko rostliny: čím blíže ke stonku nebo kmínku, tím obvykle lépe.

  • Podpěru instalujte brzy: u mladé rostliny je mnohem menší riziko poškození během manipulace s podpěrou při zapichování do květináče.
  • Vyberte správnou výšku podpěry: podpěra by měla dosahovat nejméně 2/3 výšky dospělé rostliny. Pokud se výška mladé a plně vzrostlé rostliny hodně liší, včas podpěru vyměňte za vyšší.

  • Vyvazování rostliny: rostlinu k podpěře připevněte pomocí měkkých drátků, provázků nebo vyvazovacích pásek. Případně použijte pro ten účel vhodné spony, které nebudou poškozovat kmen či stonek.

  • Pravidelně kontrolujte stav: během růstu rostliny pravidelně kontrolujte, zda je podpěra stále dostatečně stabilní. Vyvazovací provázky nebo sponky zkontrolujte, zda už nejsou příliš těsné.

 

TIP: U výšky podpěry rostlin do květináče počítejte s tím, že část výšky podpěry vždy budete potřebovat na zapíchnutí do zeminy. Někdy bude stačit 2 až 3 centimentry hluboko, někdy ale až 5 centimetrů. Bez toho nebude podpěra dostatečně stabilní.

 

Jak vybrat správnou podpěru

Při výběru podpěry rostlin do květináče zohledněte:

  • Materiál: Podpěry jsou dostupné v různých materiálech – bambus, kov nebo plast. Každý materiál má své výhody a nevýhody. Bambus je přírodní a esteticky příjemný, ale také je náchylnější k hnilobě. Kovové a plastové podpěry jsou odolnější, ale mohou být méně atraktivní. Kovové podpěry jsou také těžší a hodí se spíše do větších květináčů, kde je jejich robustnost výhodou.

  • Tvar a design: Podpěry se vyrábějí v různých tvarech a designech. Mohou mít tvary oblouků, kruhových výsečí, mřížek, tyčí nebo spirál. Vybírejte podpěru, která nejlépe vyhovuje vaší rostlině a jejím růstovým potřebám.

  • Velikost a výška: Ujistěte se, že podpěra je dostatečně velká a vysoká pro vaši konkrétní rostlinu. V případě, že rostlina ještě není plně vzrostlá, zohledněte její očekávanou budoucí výšku.

  • Stabilita: Vyberte podpěru, která je dostatečně stabilní a silná, aby unesla váhu celé rostliny v plném květu. A to i za nepříznivých podmínek, jako silný vítr nebo intenzivní déšť. To je zvláště důležité u velkých a těžkých rostlin, květin a plodů.

  • Cena a dostupnost: Podpěry se liší v ceně i dostupnosti, takže zvažte svůj rozpočet a místo, kde můžete podpěry za rozumné ceny zakoupit.