[GALERIE] Proč nedoporučujeme používat levné plastové lemy

Mezi profesionálními zahradníky snad ani nenajdete větší shodu. Žádný zahradník nedoporučí rovný plastový zahradní lem do zahrady, za kterou má ručit svou pověstí. Dlouhodobě se totiž rovné lemy nehodí pro žádné okrasné účely. Proč? Odpověď je prostá – ani v rovných pruzích, ani ve tvarovaných okrajích rovné plastové lemy nedrží svůj tvar. Vlivem zátěže a střídání teploty se postupně kroutí a mění tvar, ve kterém byly původně usazené k podkladu.

Každý zahradník má sice jiné zkušenosti s trávníky, s vhodnými hnojivy, má jiné osvědčené postupy pro vhodné stromy a keře atd. Ale na špatných vlastnostech rovných plastových zahradních lemů se zahradníci vždy shodnou.

Zatímco vlnité lemy, které díky pravidelnému zvlnění dokáží udržet alespoň částečnou stabilitu a při vhodném obsypání zeminou vydrží mnoho let, rovné plastové lemy nevydrží v požadovaném tvaru ani celou jednu sezónu.

A jedno univerzální pravidlo: rovný ani vlnitý plastový lem nepatří na okraje zatěžované plochy. Na chodnících, parkovištích nebo na pošlapových krajích hřišť totiž plochy pracují tak intenzivně, že se lem začne vlnit, natahovat a může prasknout. Nesvědčí mu ani časté našlapávání.

Pro ilustraci přikládáme několik fotek, jak vypadá rovný plastový lem, který měl ohraničovat velmi intenzivně využívanou plochu u dětského hřiště. Instalace byla v době focení jen dvě sezóny stará.

Určitě si na první pohled všimnete, jak moc se plastový lem zvlnil. Na několika místech je při podrobném zkoumámí vidět, že horní okraj už má první praskliny.

Rovné plastové lemy v naší nabídce sice také najdete, ale je to stavební materiál, který nemůžeme s čistým svědomím doporučit. Pokud se i přes všechna doporučení rozhodnete pořídit, je potřeba zvážit na jaké účely jej budete používat.


Dlouhodobě totiž jednoduchý plastový lem nevydrží v požadované kvalitě a hned v prvních letech s ním můžete mít více starostí, než radostí. Obzvláště na viditelných plochách bude ošetřená plocha působit neudržovaným dojmem. Pokud z nějakého důvodu potřebujete tenký lem, zvažte raději vlnitou variantu plastového lemu, nebo jednoduché ohebné zahradní obrubníky Gardenbord.