Expedujeme znovu od 2. dubna. Do té doby – 🥚 Veselé VELIKONOCE 🥚

[TEST] Vyplatí se pořídit bytelné pracovní rukavice?

Nejčastější pracovní pomůckou při práci okolo domu a zahrady jsou rukavice. A to platí jak při práci doma, tak u profesionálů. Za rok se spotřebuje při lehké i těžší práci mnoho párů rukavic. A tak jsme si řekli, že se podíváme detailně na to, jestli se na rukavicích dá ušetřit a nedělat přitom ústupky v kvalitě ochrany rukou.

Při vybírání konkrétního modelu rukavic se mnoho zákazníků rozhoduje jen podle ceny za každý pár. Hodně se tak zapomíná na to základní – samotnou kvalitu ochrany rukou.

Požádali jsme proto dvě profesionální firmy, EdenArt s.r.o. a Ing. Sylvie Turoňová – Zahrady, aby daly pořádně zabrat třem různým párům rukavic. Všechny tři modely patří mezi stejné typy povrstvených pracovních rukavic. Liší se mírou odolnosti proti mechanickým rizikům (to je odborný termín pro různé formy nebezpečí, které mohou způsobit zranění prstů a rukou), také jiným použitým materiálem a odlišnou cenou za každý pár.

Aby bylo naše testování úplné, tak přidáváme i skutečné fotografie a komentáře, které jsme od testujících firem sesbírali. Sami si pak udělejte celkový obrázek o tom, jak vlastně jednotlivé typy rukavic obstály v dlouhodobém používání a jak by si v reálných podmínkách vedly u vás.



Testované modely

CXS Brita black CXS Nita, protipořezové CXS Cita II, protipořezové
pracovni rukavice brita black canis cxs ochranne rukavice pracovni nita protipořezové canis cxs ochranne rukavice pracovni cita cita2 cita 2 cita II citaII canis cxs
EN 388: 4131 EN 388: 3342 EN 388: 4543

Číselné označení rukavic (EN 388) je jednoduché. Zleva doprava každé číslo označuje kvalitu ochrany proti určitému typu rizika. Čím vyšší číslo, tím lepší ochrana proti:
  • oděru – kolik toho materiál rukavic vydrží, než se prodře
  • proříznutí – jak je rukavice odolná vůči poškození ostrými předměty
  • trhání – nakolik se materiál dokáže napnout, než se začne trhat
  • propíchnutí - schopnost zabránit vniknutí cizích předmětů


Každé ze tří testovaných typů rukavic mají trochu jiný účel a doporučené použití:
  • Brita jsou rukavice pro lehkou práci. Hodí se pro práci s nářadím, pro manipulaci, při řízení strojů a pro nenáročné činnosti.
  • Nita jsou protipořezové rukavice. Mají zvýšenou odolnost proti pořezání, a protiskluzový povrch. Hodí se pro práci s hladkými a ostrými předměty, jako jsou sklo, plechy, trubky.
  • Cita II jsou také protipořezové rukavice. Jsou odolnější proti namáhání oděrem i proti přořezání. Hodí se proto pro práci s kamením, stavební sutí, dřevem, sklem i jinými ostrými předměty.

Naši testeři pracovali během testů běžným způsobem. Pracovali na přestavbách zahrad, bourání starých chodníků, pokládání obrubníků a zvelebování zeleně. V těchto pracech jsou zastoupené všechny lehké i hrubé činnosti, které by dělal i jiný běžný uživatel pracovních rukavic. Typické materiály, se kterými přichází rukavice do kontaktu jsou zde: hlína, písek, mulčovací kůra, štěrk, stavební suť, zbytky rostlin a keřů.
Ve dvou časových obdobích si tak ukážeme, jak vypadaly testované pracovní rukavice po jednom a po třech týdnech používání v reálných podmínkách.


První týden testování

Jak vypadají nové rukavice si můžete prohlédnout v tabulce výše (viz Testované modely). A jak si vedly rukavice pro prvním týdnu?

Model hřbetní strana dlaň a prsty Postřehy testujících
Brita pracovni rukavice brita black canis cxs pracovni rukavice brita black canis cxs Rukavice Brita měly po třetím dni na konečcích prstů několik menších děr. Na dlani už chyběla většina ochranného povrstvení. Při práci s dekoračním štěrkem se v úpletu začala tvořit první větší oka. Museli jsme je vyměnit za nový pár. Jejich testování proto končí.
Nita ochranne rukavice pracovni nita protipořezové canis cxs ochranne rukavice pracovni nita protipořezové canis cxs Na hřbetní části jsou rukavice jen drobně odřené. Jsou vidět první žmolky a malé kousky prvních uvolněných vláken. Na dlani se v nejvytíženějších místech (konečky prstů a vnitřní hrana dlaně) pomalu odlupuje nitrilová ochranná vrstva, ale nemá to vliv na komfort práce. Manžeta je v perfektním stavu a rukavice jsou pořád pohodlné a plní to, co se od nich očekává.
Cita 2 ochranne rukavice pracovni cita cita2 cita 2 cita II citaII canis cxs ochranne rukavice pracovni cita cita2 cita 2 cita II citaII canis cxs Na hřbetu došlo k vyblednutí potisku. Na dlani a prstech se trochu opotřebovalo povrstvení polyuretanem, což ale nemá vliv na pohodlí nebo na funkčnost rukavic. Nejsou vidět žádné žmolky ani uvolněná vlákna. Rukavice je téměř ve stavu nového páru.



Třetí týden testování

Hned v prvním týdnu testování museli naši profíci vzít nový pár rukavic Brita. Do dalšího vyhodnocení tak postupují jen 2 páry protipořezových rukavic: Nita a Cita II.

Model hřbetní strana dlaň a prsty Postřehy testujících
Brita neproslo testem odolnosti rukavic neproslo testem odolnosti rukavic

I na dalších párech nových rukavic se ukazuje, že modelu Brita svědčí jen méně náročná práce. Postačují pro práci s nářadím, přesazování kytek a podobně. Při práci s kamením, štěrkem nebo jinými ostrými, hrubými nebo drsnými předměty se rychle opotřebují.

Ve třetím týdnu už používáme 5. pár nových rukavic.

Nita ochranne rukavice pracovni nita protipořezové canis cxs ochranne rukavice pracovni nita protipořezové canis cxs Ochranná vrstva už je na všech místech značně opotřebovaná. Všude jsou silné žmolky, mezi kterými se drží nečistoty. Na jedné rukavici se proděravěla špička palce a na ukazováčku už materiál viditelně slábne. V rukavicích se dá pořád pracovat. Už to ale není "ono" – často se dovnitř dostane kamínek, špína a rukavice je potřeba často oprašovat od nalepené špíny.
Cita 2 ochranne rukavice pracovni cita cita2 cita 2 cita II citaII canis cxs ochranne rukavice pracovni cita cita2 cita 2 cita II citaII canis cxs Rukavice mají za 2 týdny jedinou změnu – povrstvení je trochu ošoupanější. Díky tomu, že je povrstvený materiál zalezlý až mezi vlákna rukavice, však nemá ošoupání žádný vliv na schnopnost zabránit vnikání nečistot dovnitř rukavice. Také nepřibyly žádné žmolky, rukavice se nikde netrhají a pracuje se v nich stejně pohodlně jako první týden.



Hodnocení testu

Nepřekvapilo nás, že jsme spotřebovali tolik rukavic Brita. Jsou velmi levné (20,- Kč / pár) a jsou určené pro lehkou práci. Když se používají opakovaně jen při práci s nářadím, vydrží dlouho ve velmi dobrém stavu. Ale pro časté střídání činností na zahradě se nehodí ani profesionálním, ani hobby uživatelům. Stačí se totiž párkrát prohrabat zeminou, prostříhat stromy, živý plot a objeví se první defekty.

Rukavice Nita se velmi dobře nosily první dva týdny. Ve třetím týdnu už materiál na těch nejvíc zatěžovaných místech viditelně zeslábl. Do rukavic začal vnikat jemný prach a menší kamínky. Přesto vydržely mnohem déle než rukavice Brita a při opatrnějším zacházení by vydržely určitě víc. V nabídce už je u nás bohužel nenajdete.

Poslední testované rukavice, model Cita II (nebo také Cita 2) jsou ze všech testovaných kusů nejodolnější. I po skončení testování používáme stále tentýž pár rukavic a jsou pořád stejně pohodlné a fungují bez nejmenších problémů. I přes vyšší cenu za pár (104,- Kč) se podle našeho testování vyplatí je pořídit. Nevadí jim práce ani s materiály, kde se jiné rukavice trhají, odírají nebo silně žmolkují. Namísto vyměňování rukavic tak dokola oblékáme jeden pár, který opravdu "drží". Při celosezónních pracech realizační firmy bychom spotřebovali jen pár párů rukavic. To je velká úspora oproti stovce párů běžných rukavic, které spotřebováváme dnes.


Děkujeme profesionálům EdenArt, s.r.o. a Ing. Sylvie Turoňová za důkladné zátěžové testy rukavic a také za jejich postřehy a komentáře k jednotlivým modelům.