Radosti a strasti prvních kroků 3D tisku

Máme za sebou první týdny s pro nás novou technologií 3D tisku. Nepřeháníme s tvrzením, že každý jeden nový tisk s sebou nese radost, problémy i nová poučení a zkušenosti. V krátkosti se o ně nyní podělíme.

Učení se od píky

Zatímco na počátky stačily běžné online knihovny s 3D modely (seznam najdete níže), tak postupně přibývá věcí, které vyžadují jít více do hloubky. Na to už musíme využívat komunitní fóra, specializované diskuze, wiki stránky výrobce i fanoušků 3D tisku a videonávody veřejně dostupné na internetu.

Knihovny 3D modelů

Jsou jich spousty, některé známější než jiné, a většinou na nich najdete stále tytéž modely. I tak se ale vyplatí s konkrétním hledáním nějakého specifického modelu vyzkoušet více knihoven.

 

Experimentování s nastavením

Průběžně zkoušíme různá nastavení pro tisk, extruzi, chlazení apod. Některé změny si přímo vynutí nepovedené tisky, některé zase zkoušíme jen ze zvědavosti. Zajímavé výsledky tisku u některých modelů dává zapnutí funkce fuzzy skin (vizte náš článek o vánočních ozdobách, kde jsme ho použili na baňkách).

Jako nutnost se u mnoha lehkých, vysokých nebo plochých modelů ukazuje zapnutí brim - límce. Bez něj se modely jinak kroutí, odlepují od podložky, nebo se utrhnou či jinak poškodí. A bohužel často v pozdějších fázích tisku.

Hodně se nám osvědčilo snížit rychlost tisku, u prvních i dalších vrstev. Jakýkoliv PLA filament získává více na lesku, což je žádoucí zejména u silk variant, a také se lépe chladí, a tím se omezuje riziko nepovedení tisku.

 

Větší, složitější, rychlejší

Už máme za sebou přes 50 různých položek a začínáme dělat první kroky s vlastními návrhy. Jako každé první kroky se ale seznamování s nástroji pro návrh 3D modelů pro tisk daří jen pomalu a postupně a podrobněji se podělíme v dalším článku.

U většiny PLA filamentů už jsme ale vychytali parametry pro tisk dost na to, abychom nemuseli kontrolovat průběh tisku, a dozor, nebo opakování nepovedeného tisku je potřeba jen u silk filamentů, nebo u individuálních špulek s konkrétní barvou, která potřebuje vyšší teplotu, pomalejší extruzi, nebo extra porci laku pro lepší přilnavost k tiskové podložce.

Kombinací laku, optimalizace teplot a rychlosti pohybu tiskové hlavy jsme skokově zvýšili kvalitu tisku i úspěšnost úplného vytištění "na první dobrou".

Zároveň se praxí učíme i používat opěry, pozicování modelu vůči podložce pro zvýšení pevnosti, optimalizace objemů filamentu při výměně barev (a tím zmenšování objemu odpadu).