Jak správně pracovat s herbicidem BOFIX?

Bofix je oblíbený prostředek na hubení plevelů v travních porostech. Přestože se dávkuje jen 1× za vegetační sezónu, tak účinně pomáhá udržovat trávník bez náletů jedno- a dvouletých dvouděložných plevelů. Hodí se pro střídání aplikací s herbicidy s odlišnými způsoby hubení plevele.

Účinek Bofixu na nežádoucí rostliny je navíc viditelný už po pár hodinách po aplikaci. Také mu nevadí brzké smáčení, nebo déšť (od dvou hodin po aplikaci).

Z naší zahradnické praxe jsme sepsali i 7 věcí, které byste o Bofixu měli vědět.

 

Bofix lze zakoupit v různě velkých baleních:

  • 250 ml – vystačí na 625 m2 plochy
  • 500 ml – na 1250 m2 plochy

Herbicid Bofix se aplikuje postřikem. Přípravu postřiku zvládnete i v domácích podmínkách. Stačí jen základní ochranné pomůcky na ruce a oči, případně na obličej, a dostatečně velká postřikovací nádoba. Můžete zvolit malé nádobky (např. tuto o objemu 2 litry) nebo středně velké, 8 litrové postřikovače.

 

Jak bofix funguje?

Po aplikaci roztoku bofixu a vody v doporučeném ředění se bofix vstřebává do rostlin přes listy a z nich se rozšiřuje do kořenů. Už po dvou hodinách začínají působit účinné látky bofixu a plevel viditelně začíná vadnou a odumírat.

Protože se bofix vstřebává přes listy, je nezbytné jej aplikovat v období, kdy má plevel rozvinuté listy. Aplikaci bofixu tak plánujte ideálně dva až 14 dní před posečením trávníku.

A naopak nikdy nepoužívejte bofix bezprostředně po seči. Plevel tou dobou ještě nemá nové listy a bofix se nemá jak vstřebat.

 

Doporučené ředění bofixu

Je velmi jednoduše zapamatovatelné:

  • na každých 100 m2 plochy potřebujeme 4 litry vody & 40 ml Bofixu,
  • na každý 1 litr vody přidáváme 10 ml Bofixu a vystačíme si na 25 m2 plochy.

Neboli bofix : voda v poměru 1 ku 100.

 

U postřikovačů z naší nabídky bychom tedy dávkovali takto:

  • 500ml rozprašovač: naplníme 50 % vody, nalijeme 5 ml Bofixu a zcela naplníme vodou. Směs vystačí na 12,5 m2.
  • 2litrový postřikovač: naplníme 50 % vody, nalijeme 20 ml Bofixu a zcela naplníme vodou. Směs vystačí na 50 m2.
  • 5litrový postřikovač: naplníme 50 % vody, nalijeme 50 ml Bofixu a zcela naplníme vodou. Směs vystačí na 125 m2.
  • 8litrový postřikovač: naplníme 50 % vody, nalijeme 80 ml Bofixu a zcela naplníme vodou.Směs vystačí na 200 m2.

 

Postřik bofixem

Bofix se aplikuje ve formě mikroskopicky jemného roztoku, který se velmi rychle vstřebává přes povrch listů plevele.

Při aplikaci postřiku si dáváme pozor na rostliny v okolí, tak abychom je nezasáhli. Zvláště opatrní jsme na vinnou révu a chmel. Při teplotách nad 25 °C dáváme pozor i na směr větru, protože okolní rostliny pak může poškodit i pouhá přítomnost výparů.

Během aplikace postřiku si chráníme kůži vhodným oděvem. Po skončení aplikace stačí oděv jednou vyprat.

  

Kdy bofix aplikovat?

Bofix se aplikuje 1× za sezónu (duben až září), v době kdy už je plevel vzešlý a má rozvinuté listy. Postřik na nevyvinutý plevel bude zcela neúčinný.

Také bofix nepoužívejte v době, kdy je trávník čerstvě posečený (méně jak dva až tři dny od seče).

 

Bezpečnostní pokyny k Bofixu

Před použitím Bofixu si určitě přečtěte celý návod a bezpečnostní informace. Kompletní bezpečnostní pokyny i návod najdete u každého balení Bofixu v naší nabídce. Pokud si nejste jistí, nebo potřebujete dále poradit – ozvěte se nám na eshop@garden-style.cz, nebo nám zavolejte na 732 66 77 55.


Tip: Po ošetření trávníku herbicidem není vhodné trávu sekat a přidávat do kompostu. Zbytky přípravku mohou omezovat přirozené přírodní procesy tvorby kompostu, a snižovat jeho hnojicí vlastnosti.

Nedávno chemicky ošetřenou trávu tak raději vyhoďte, nebo aplikaci herbicidu naplánujte s předstihem pár dnů. Nejdřív posekejte trávník a tuto neošetřenou trávu zkompostujte. Vyčkejte 2 až 3 dny a nechte trávník trochu dorůst. Pak teprve začněte aplikovat Bofix a už ošetřený trávník posekejte až za týden.

Nepřijdete tak o kvalitu kompostu ani o travní biomateriál na jeho vytvoření. Zároveň neuškodíte trávníku aplikací v krátké době po posečení.

People photo created by bearfotos - www.freepik.com