Expedujeme znovu od 2. dubna. Do té doby – 🥚 Veselé VELIKONOCE 🥚

Roubovací kleště – zázrak nebo zadarmo drahé?

Supermarkety jsou možná přeplněné ovocem, ale mnohým chybí příjemná chuť opečovávaného ovoce. A tak se u rodinných domků pomalu vytrácí plochy bez užitkových stromů a plodin a my jsme za to jen rádi. Dřívě čistě okrasné zahrady opět doplňují užitkové koutky s ovocnými keři a stromy, nebo s obdělávanými vyvýšenými záhony. Na mnohých zahradách už zase vidíme fóliovníky a skleníky.

Získat domácí ovoce s bohatou chutí už dávno není disciplínou profesionálních pěstitelů. Naroubovat si na své stromy vlastní oblíbenou odrůdu může opravdu každý. A stačí k tomu roubovací multifunkční kleště a předpřipravená roubovací páska.

 
A jak mohou roubovací kleště pomáhat v domácí zahradě?

Své by k tomuto tématu mohli říci vinaři, kteří podobné kleště používají několik posledních dekád. Roubovací kleště tak nejsou žádná novinka, ale postupně si nachází cestu právě mezi nadšence a hobby zahrádkáře.

Multifunkční kleště pomáhají se dvěma hlavními úkony roubování:

  • ustřihnutí větvičky, na kterou roubujeme a samotného roubu na požadovaný průměr.
  • Tvarová příprava roubu a podnože, která umožňuje snadné spojení obou částí.

 

K dodávaným kleštím u nás získáte tři různé tvary nožů, které lze jednoduše vyměňovat přiloženým klíčem.

Podnož a roubovaná větvička k sobě musí rozměrově přibližně sedět. Jen tak docílíte optimálního spojení a maximalizujete šanci na zdárné uchycení roubu.

Pokaždé provádíme dva řezy. Jeden na podnoži a druhý na roubu. Podle použitého typu nože bude mít řez tvar písmene U, V nebo Ω.

Roubovací kleště mají tu výhodu, že vyseknutí tvaru budoucího spojení je vždy stejně přesné. Díky tomu pak do sebe podnož a roub zapadají jako puzzle. Při tradiční přípravě nožem, nebo roubovacím nožem, na to potřebujete delší cvik, než se to bude ono.

 

Přesnost spojení a čistota řezu má přitom zásadní vliv na úspěšnost srůstu roubu s podnoží.

 

Multifunkční roubovací kleště možá nejsou zázrakem v ovocnářství. Ale máte v nich pomocníka, který nahradí roubovací nůž i ovocnářské zahradní nůžky, a který usnadní a zrychlí práci na zahradě.
 
A protože sami roubovací kleště z našeho eshopu používáme, přinášíme i pár praktických tipů jak je používat:
  • práce s rouby je mnohem jednodušší, když budou mít délku aspoň 5 mm. Na menších roubech nevytvoříte potřebnou plochu pro dobré spojení s podnoží. Roub pak bude i po zapáskování špatně držet a nesroste. Pokud už "musíte", tak raději sáhněte po roubovacím noži.
  • Specializované roubování konifer a čarověníků je prakticky vyloučené. Ale úspěšně roubovat jde i některou zeleninu. 
  • Pevnost spojení záleží na průměru roubu a podnože a také délce jejich vzájemného spojení. U roubovacího nože řez obou stran sedí perfektně, ale není moc dlouhý. Proto na to musíme myslet. Používáme proto kratší rouby, abychom snížili páku roubu na spojení s podnoží. Také pevně páskujeme, případně spojení dodatečně vyztužíme. Myslet musíme i na ptáky, kteří využívají větvičky k sezení a mohou spojení roubu narušit.
  • Nože a čepele nůžek po použití dobře očistíme. Po zaschnutí nečistot už se čištění dost znesnadňuje.