Jak chránit stromy pomocí obrubníku

sekani travy v blizkosti kmene stromu

Při hledání efektivních způsobů jak souběžně snížit údržbu zahrady a zároveň ochránit stromy, přichází na řadu jednoduché řešení. Plastové obrubníky. Tyto prvky mohou významně přispět k estetickému vzhledu a zároveň zdraví stromů a keřů ve vaší zahradě.

Zahradníci znají ten nepříjemný pocit, když dlouho udržovaná jabloň nebo vzácný okrasný javor pěstovaný od malého semenáčku přijde vniveč po nechtěném zásahu strunové sekačky. Během několika sekund tak přijde nazmar i několik let starostlivého pěstění. 

 

 

 Výhody plastových obrubníků okolo stromu

  1. Ochrana kmene: Plastové obrubníky zabraňují přímému kontaktu sekačky s kmenem, čímž předcházejí poškození a možnému úhynu stromu. Především pak jsou vhodné, pokud používáte strunové sekačky, které jsou častým důvodem úhynu stromů kvůli poškození kůry. Kůra je pro stromky stejně potřebná jako cévní systém pro člověka. Poškození znamená, že koruna přichází o živiny a vláhu. V případě většího rozsahu poškození může stromek zaastavit svůj růst nebo i uhynout.
  2. Zachování vlhkosti: Oblast pokrytá mulčem udržuje vlhkost v půdě, což je zvláště v horkých letních měsících klíčové pro zdravý růst stromů. Nebudete muset tolik zalévat a navíc se dá substrát obohatit cíleně o hnojiva a hydroabsorbenty zabraňující vysychání zeminy. 
  3. Usnadnění hnojení: Hnojiva aplikovaná na zamulčovanou plochu jsou efektivněji využita rostlinami, jelikož mulč zpomaluje jejich vyplavování. Zamulčovaný prostor navíc neobsahuje trávník, který by jinak ubíral živiny okrasným rostlinám.
  4. Estetický vzhled: Právě obrubník vytváří čisté linie mezi travnatými plochami a mulčem, což působí esteticky zahrady. Plastové obrubníky můžete instalovat, jak v přímých linkách, tak v obloucích. Nejjednodušší je tvar jednoduchého kruhu kolem stromu nebo oblouk, který vymezuje několik stromů. Výsledný efekt je tedy limitován jen vaší představivostí.
  5. Snadné sekání a údržba: Neviditelný obrubník zjednodušuje sekání, protože umožňuje sekačce jet po jeho hraně a odpadá tak manuální plení okraje nebo použití strunové sekačky. Údržba je tak rychlá a efektivní. Nemusíte již běhat kolem záhonů se strunovkou a běžná sekačka se postará o to, aby nikde netrčela stébla, nebo nevzhledné trsy trávy.

 

Na co nelze zapomenout je to, že v případě potřeby je možné záhony a jejich tvar i následně upravit. Vytahat plastové obrubníky a znovu je osadit v jiném rozložení nebo jiném tvaru, je mnohem jednodušší dělat totéž s jejich betonovými protěšjky.

 

Použitím správného materiálu obrubníku a správného typu obrubníku si ulehčíte práci při instalaci a zajistíte dlouhou životnost záhonu.V tomto případě platí dvakrát, že na nekvalitním obrubníku neušetříte. Levnější sice pomůže vaší peněžence, ale o to víc se můžete trápit při instalaci a nebo výměnou v případě poškození.

 

 

Správně založený obrubník přerostlý travním drnem vytváří hezkou a čistou linii záhonu 

 

 

Doporučení pro výběr a instalaci obrubníků

  • Materiál: Vybírejte obrubníky z kvalitního a masivnějšího plastu. Získáte tak vyšší odolnost a tvarovou stálost. Bude se vám s nimi i mnohem lépe pracovat a ušetříte si spoustu nervů při instalaci nebo případné opravě prasklého obrubníku. 
  • Výška: Vyberte modely s minimální výškou 55 mm, optimálně 78 mm a víc, abyste mohli získat dostatečnou výšku vrstvy mulče. Velmi nízké obrubníčky se nehodí. Nízká výška mulče nepřekryje půdu a neplní tak svou funkci. 
  • Instalace: Pokládejte obrubník tak, aby byl jeho horní okraj v úrovni travního terénu. Travní drn velmi rychle mírně přeroste viditelnou část obrubníku a vytvoří hezkou a čistou zelenou linii.
  • Typ obrubníku: Pro snazší sečení vybírejte obrubníky s pojezdovou hranou. Pokud máte v plánu instalovat obrubníky do různých tvarů a obloků, zvažte rovnou speciální ohebné obrubníky.

 

Alternativní materiály pro neviditelné obrubníky

  • Ocelové pásy: Stejnou funkci mohou plnit i ocelové pásy, které jsou odolné a mají dlouhou životnost. Jejich instalace a tvarování ale nejsou jednoduché, a neobejdete se bez specializovaného nářadí. Také jde o poměrně dražší materiál na ohraničení.
  • Betonové obrubníky: Tyto jsou méně vhodné, protože mohou odebírat půdě vlhkost a zvyšují teplotu v okolní půdě, což může poškodit trávník. Instalace je zároveň tou nejnáročnější, stejně jako jejich případná budoucí výměna.
  • Dřevěné ohraničení: Dřevo se pro tyhle účel moc nehodí. Podléhá brzy přirozené zkáze. Prodloužení životnosti dosáhneme tím, že dřevo ošetříme pro to určeným přípravkem proti houbám na dřevo. I tak jde ale o řešení na maximálně nižší jednotky let.