Začínáme s 3D tiskem

Vítejte v zápisníčku našeho vstupu do světa 3D tisku. Jako nadšenci do zahradnictví a všeho okolo domu jsme byli vždy zvědaví na praktické využití této technologie i pro naše účely.

Po krátkém průzkumu jsme se rozhodli pořídit si vlastní 3D tiskárnu a vydat se na cestou učení se, experimentování a objevování toho, co může 3D tisk přinést.

V sérii článků se s vámi podělíme o naše zkušenosti, tipy a zdroje, které nám pomohly začít s 3D tiskem. Ať už jste úplní nováčci nebo už máte v 3D tisknu něco za sebou, tak věříme, že si v zápisničku od nás něco odnesete i pro vlastní experimenty s aditivním tiskem.

 

Proč se vlastně pouštět do 3D tisku?

Tuhle otázku si musí zodpovědět každý sám, ale co vidíme jako výhody my sami:

  • můžeme si rychle a na počkání vytvořit funčkní i čistě designové předměty, které vyhovují našim potřebám a preferencím.
  • tisk vlastních předmětů může být mnohem levnější než jejich nákup v obchodě, zejména u složitých nebo nestandardních položek + nečekáme na přepravu – tisk i složitých věcí zabere pár hodin.
  • 3D tisk může být praktickým nástrojem pro opravy, vylepšení domova a zahrady, vytváření prototypů a další. Kolikrát už se i vám stalo, že se ulomí tu pacička, tu krytka, támhle zase spojovací díl... A nejdou slepit?
  • 3D tisk je cesta k povzbuzení kreativity a dalšímu vzdělávání.

 

Jakou tiskárnu jsme pořídili?

Zvolili jsme Bambulab A1 mini combo – v sadě se samotnou tiskárnou tak je i automatický podavač na 4 barevné filamenty. Využitelná plocha pro tisk je 18×18×18 cm. Výrobce dodává k tiskárně i bezplatný software pro správu tisku pro všechny operační systémy, aplikaci pro chytré telefony a také rozsáhlou bezplatnou databázi předpřipravených modelů, hotových rovnou k vytištění.

 

Na co se můžete v našem blogu už brzy těšit:

U tisků a modelů, které jsme použili budeme přidávat informace o použitém materiálů, počtu pokusů, přibližných nákladech na vytištění a doprovodíme to fotogalerií skutečných výsledků.