Podle čeho vybírat plastový obrubník?

Často se nás ptáte "Zvládnu si vylepšit zahradu položením plastového obrubníku, když na to budu sám?" A naše odpověď je: "ANO"! Důležitý je výběr typu obrubníku. Na to v první řadě potřebujete mít představu o tom, jak má váš projekt vypadat.

Proto než se pustíte rovnýma nohama do realizace, ujasněte si následující 3 body:

 

1. Popřemýšlejte nad tím, jak vysoký obrubník budete vlastně potřebovat.

Na čem vlastně záleží vhodná výška plastového zahradního obrubníku?

  • jestli chcete mít obrubník neviditelný (tedy úplně skrytý v zemi) – taková instalace se hodí pro dekorativní účely v zahradě, kde budete často sekat, nebo když se nechcete dívat na vykukující hranu obrubníku nad úrovní čerstvě posekaného trávníku.
  • plastový obrubník bude nainstalovaný viditelně nad zemí – typicky jako oddělovací prvek kořenového systému stromu, v terasovitě členěném svahu, nebo jako mechanická zábrana mezi trávníkem a dekorativní plochou, apod.
  • jaká bude výška náspu nebo výplně okolo plastového obrubníku – pro mulčované plochy počítejte s vyšší čistou výškou, tedy hodí se použít střední a vysoké typy obrubníků.

 

Pro oddělení trávníku od kamínkového náspu stačí i nízké obrubníky (do cca 50 mm), pro mulčované plochy se více hodí středně vysoké obrubníky do 80 mm, a pro viditelně instalované obrubníky je tu kategorie vysokých obrubníků (až do výšky 110 mm).

 

2. Potřebujete jednoduchý plastový obrubník, nebo zároveň chcete připravit i rozvody pro zavlažování?

V nabídce totiž máme jednoduché a velmi flexibilní obrubníky Gardenbord, které nemají podporu pro usazení kabeláže a hadic.

Také u nás ale najdete robustní obrubníky EkoBord a Geoborder, které už mají předpřipravené žlaby na usazení kabelů a hadic. I tyto obrubníky se samozřejmě dají tvarovat, ale hlavně mají připravené žlábky pro pevné usazení hadic pro závlahový systém.

 

3. Jak budete obrubník tvarovat?

Se všemi obrubníky v naší nabídce zvládnete tvarovat jednoduché obrazce – přímky a oblouky většího poloměru.

Středně velké oblouky zvládnete nejlépe s obrubníky výrobce geoPRODUCT, které jsou dostupné ve velikostech 45 mm a 58 mm.

Pro malé poloměry jsou ideální volbou jednoduché obrubníky Gardenbord.

 


TIP: Plastové hřeby jsou možná o levnější, ale při pokusech o zatlučení do vyschlé, zhutněné, nebo kamenité půdy se snadno zlomí. Ušetřete si dřinu a sprostá slova a používejte rovnou ke všem obrubníkům naše kovové hřeby.

Nebo rovnou vyberte některý z cenově výhodných setů.