Výhody neviditelných plastových obrubníků

V naší zahradnické praxi se opakovaně potkáváme se základním pravidlem na jednoduchost údržby okrasné zahrady. V každé zahradě totiž nejvíce času zabere údržba dvou hlavních prvků:

  1. dobře vypadajícího a zdravého trávníku,
  2. údržba okrasných a užitkových záhonů.

A právě místo předělu, kde trávník končí a záhon začíná je zásadní bod, který může práce na zahradě buďto značně zjednodušit, nebo výrazně zkomplikovat. Instalace plastového obrubníku (někdy také skrytého obrubníku, nebo neviditelného obrubníku) je ideální řešení.


Jako hlavní výhody vidíme zejména:

  • nízká cena plastového obrubníku,
  • opravdu jednoduchá montáž a instalace,
  • široká nabídka velikostí a typů obrub,
  • ekologické složení a zdravotní nezávadnost,
  • bezúdržbovost a trvanlivost,
  • zjednodušená údržba zahrady,
  • variabilita použití.

Nízká cena plastového obrubníku

Na trhu je celá řada typů obrubníků, ze kterých si můžeme vybírat. Cena většiny plastových obrubníků je však nižší, než u těch nejlevnějších betonových obrub. Zároveň je u nás najdete v cenově extra výhodných sadách obrubníků s hřeby.
Rozhodnutím vybavit zahradu plastovými obrubníky namísto betonovými tak nemálo ušetříte.


neviditelny-obrubnik-travnik-zahon

Jednoduchá montáž plastových obrubníků

Firmy realizující okrasné zahrady si neviditelné obrubníky velmi rychle oblíbily. Neznáme jednodušší způsob oddělení plochy trávníku a ostatních ploch.

A právě jednoduchost pokládky plastových obrub je klíč pro stavění zahrady svépomocí. Stačí dodržet několik základních pravidel a přípravu záhonů a okraje trávníku zvládne i amatérský zahradník s minimální zručností. A to rychle a i se základním zahradnickým nářadím jako rýč, lopata, kladívko, zahradnické kolečko a hrábě.

A jestli to jediné co vám chybí je návod, tak koukněte na ten náš.


Široká nabídka velikostí a typů obrub

V nabídce jsou obruby s výškou od 27 až do 100 mm. Zároveň si lze vybrat z velmi široké nabídky typů.

Výšku obruby obvykle volíme podle způsobu mulčování záhonu. V případě drobného drceného kameniva, nebo kačírku v menší frakci kamene, lze používat obrubníky již od 45 mm výšky. Nejběžněji se používají obruby o výšce od 45 mm do 78 mm, například od výrobce Ekobord, Gardenbord, nebo geoBORDER, které lze použít i pro mulčování většími kameny.

Plastové obruby GARDENBORD jsou určené k pokládce do oblouku i bez nutnosti stříhání žebrování. Obrubníky geoBORDER jsou pak vybaveny prolisem pro osazení závlahové hadice, případně rozvodů kapkové závlahy.


Ekologické složení a zdravotní nezávadnost

Plastové obruby jsou ekologické a zdravotně nezávadné. Často jsou vyrobené z již recyklovaného plastu. Materiál je odolný vůči UV záření a neuvolňuje do půdy žádné nebezpečné látky.


Bezúdržbovost a trvanlivost

Po správné instalaci obrubníků a dokončení trávníku máte hotovo na desetiletí. Obrubník nevyžaduje žádnou údržbu nebo speciální péči. Nepodléhá degradaci zvětráváním, nepotřebuje výztuž, která by korodovala a ani opakované vystavování mrazu a vysokým teplotám mu nijak nevadí.


Zjednodušená údržba zahrady

Důležitou výhodou plastového obrubníku je trvanlivé oddělení plochy trávníku a záhonu. Přestanete tak řešit potíže s prorůstáním trávníku tak, kam nemá. Obrubník navíc můžete přejíždět sekačkou i zahradním traktůrkem (když plastový obrubník zapustíte do země).

Nebo můžete pořídit speciální obrubníky s pojezdovou hranou, které mají praktickou extra plochu po pojíždění koly sekačky. Odpadá tak nutnost ručního dočišťování nebo dosekávání zbytků strunovou sekačkou.


Variabilita použití plastových obrub

Obruby lze použít také k výškovému oddělení zahradních ploch pod oplocením bez nutnosti instalace podhrabových desek. K tomu poslouží nejmasivnější obrubník na českém trhu –EKO-BORD BIG. Představuje jednoduché a levné řešení například v případě, že potřebujete zamulčovat záhony, jejichž hranicí je oplocení.

Velmi oblíbených použitím je také použití obruby pro tvarování chodníků v jakýchkoliv tvarech. Kombinovat je lze jak s betonovou dlažbou, tak také v kombinaci s žulovými odseky, žulovými kostkami nebo při pokládce štětové dlažby. Plastové obrubníky také lemují zatravňovací tvárnice vhodné pro ekologické výstavby.


Dalším častým využitím je vymezení mlatových chodníků, které jsou oblíbené nejen v parkových úpravách, ale také v zahradách u rodinných domů. Podobné je i použití pro hmatové chodníky ve školkách, školách, parcích a naučných stezkách.


Pár tipů od profesionálů

(Aneb ušetřete si trápení, protože my už jsme se spálili za vás).


Kotvení hřeby – ocel nebo plast?

Vezměte rýč a koukněte se jakou máte na zahradě půdu. Pokud je měkká a poddajná, tak použijte plastové hřeby. Pokud je tvrdá, kamenitá nebo obojí, určitě použijte hřeby ocelové. Ty lze použít vždy, a to v půdě mekké i tvrdé. A rezivění se bát nemusíte. I v našem podnebí vydrží opravdu velmi dlouho. 

Test křehkosti

Sehnali jste neviditelné obrubníky levně? Zkuste jednoduchý test křehkosti. Při teplotě alespoň 15 °C vezměte obrubník a zkuste jej namáhat v ohybu a také je podélně kroutit. Měl by tento test v pohodě vydržet.

Občas se nám ale do roukou dostanou obrubníky z příliš křehkého plastu. Ty se i při mírném ohnutí ihned zlomí a při prasknutí se rozpadnou na více tvrdých a ostrých kousků. To je nebezpečné a také hrozí praskání po instalaci. A dělat práci vícekrát se asi nikomu nechce.


Hledejte sady

V eshopu Garden Style dodáváme obrubníky zahradnických firmám, které s nimi pracují prakticky denně. Výhodnou cenu však nabízíme i koncovým zákazníkům. Projděte si naši nabídku sad včetně hřebů.

A pokud plánujete opravdu velkou předělávku zahrady a plánujete velký odběr – ozvěte se nám pro výhodné paletové odběry.