Tiskneme velikonoční vajíčka pro koledníky

Pořizujeme 3D tiskárnu v čase nadcházejících Velikonoc. První pokus k odzkoušení toho, co tiskárna umí, tak padá na velikonoční vajíčka a zajíčky. Zatím si netroufáme na vlastní design, takže jako všechno v počátcích našeho 3D tisku přebíráme z veřejné knihovny výrobce naší tiskárny Bambulab – makerworld.com. V něm k tematice Velikonoc stačí vyhledat pojem "easter", tj. anglický název Velikonoc (odkaz zde).

 

Pro naši aktuální nezkušenost vynecháváme složitější modely, jako jsou zajíček s nožičkami či s klouby, svítící nebo fluoreskující modely a obecně tisky vyžadující dodatečné podpory. Zároveň jsme v materiálu omezeni jen na náš první filament, kterým je PLA.

 

Co jsme vyzkoušeli:

  1. extra velká vajíčka
  2. vajíčko Giant
  3. síťkovaná vajíčka

TIP: rychleji se k vhodným modelům dostanete, když podrobněji odfiltrujete jakou konkrétní tiskárnu máte, jakou trysku používáte, případně jak dlouho chcete nechat model tisknout (tedy zda nějaký rychlý tisk, nebo nevadí i modely na 5 a více hodin tisku).

 

Důležité první zkušenosti jak to NEdělat:

  • tiskárna umí tisknout opravdu rychle, a tisková podložka se festovně posunuje. Při asi 80 % hotového tisku se při kombinazi fuzzy skin a rychlého posunu podložky postupně ulamují dvě z pěti vajíček a musíme ukončit tisk
  • u vajíček, která sama o sobě mají malou základu a relativně velkou výšku, se vyplatí udělat brim - "sukýnku", která lépe přilepí objekt k podložce a nehrozí tak problémy s odloupnutím popsané výše
  • správný výběr barvy má svou roli – i pěkné vzory a propracované modely s nevhodnou barvou nevyniknou
  • tiskárna umí 4 rychlosti tisku (tichou - 50%, normální 100%, rychlou 124% a bleskovou 166%) – tichá ale není vůbec tichá, protože hlavní hluk stejně dělá chlazení tavicího modulu s tryskou, jen se dramaticky zpomaluje tisk. A blesková rychlost se úplně nehodí pro PLA filament a pro první vrstvy, které jsou prohřáté od desky – odlupují se a odtrhávají.

 

Extra velká vajíčka

Je to soubor s vícero vzory, které lze libovolně kombinovat. Bez dalších úprav jde o velmi dlouhou tiskovou úlohu, která spotřebuje i poměrně dost filamentu - 8h 21 min a 181 g.

Před tiskem jsme si tak vybrali jen zajímavé vzory vajíček a zmenšili velikost modelů.

Jako první pokus jsme zapli funkci Fuzzy skin, která náhodně přidává hrubější kontury a strukturu povrchu (více info zde).

Tisk se však ani trochu nepovedl, kombinací absence větší přilnavé plochy a náhodných prudkých pohybů fuzzy skin se postupně uloupnou dvě z pěti vajíček a tisk ukončujeme.

 

Průběžný výsledek se nám ani tak moc nezamlouval. Hrubost vnějšího povrchu deformuje i okrasné geometrické struktury a je jasné, že pro příští pokus musíme podstatně změnit nastavení tisku.

 

Vajíčko Giant

Z námi vyzkoušených tisků je největší – má 56 mm, tiskli jsme ho 1h 12 minut a potřebovali 15 g filamentu.

Během tisku probíhalo všechno bez problémů, ale příště bychom zvolili vhodnější barvu filamentu. Naše modrá barva filamentu velikonočnímu vajíčku moc nesedí. Co by tomuhle modelu slušelo hodně jsou filamenty silk, matte nebo metallic. Ale ani jeden z nich aktuálně bohužel nemáme.

U tohohle vajíčka zkoušíme nastavit šev (anglicky seam) tak, aby se náhodně rozprostřel po celém obvodu. Je to sice věc vkusu, ale příště bychom nechali šev nastavit tak, aby se zarovnával s hranami tisku, tedy aby byl co nejméně vidět.

Navzdory velikosti je vajíčko lehké a po předchozím nezdaru s prvním tiskem je povzbuzením tisknout dál a zkoušet.

  

Síťkovaná vajíčka

U tohohle modelu nás zaujal vzhled natolik, že jsme využili jeho velké průhlednosti a při druhém tisku velikonoční vajíčko podstatně vylepšili. Ale popořadě:

  • jde o lehoučký model s pouhými 9 gramy, tiskne se 1h a 4 minuty,
  • první pokus tohohle vajíčka se ani trochu nepovedl – byť jsme nepoužívali žádné zvláštní nastavení, opět se nám model při tisku utrhnul,
  • pro druhý pokus už používáme volbu brim – širokou základnu v první vrstvě, která pomáhá výrazně větší plochou přilepit model k tiskové podložce. Po dokončení tisku se "sukýnka" snadno odloupne a její použití nespotřebovává téměř žádný materiál navíc.

 

Vzápětí po vytištění máme nápad, jak velikonoční vajíčka vylepšit. Po vytištění 70 % výšky zastavujeme na chvíli tisk a do skořepin vkládáme malé hračky: figurku Mimoně a malé kuřátko.

Pro jistotu snižujeme rychlost tisku na 50 %, i když při použití široké základny by to neměl být problém.

Jedna další věc, které si všímáme – pokusně jsme zmenšili velikost vajíček o 25 %, ale výsledkem jsou už viditelně hrubší detaily v konturách. Při zmenšení velikosti modelu bychom příště zároveň i zmenšili (a tím i zjemnili) výšku každé tištěné vrstvy. Tím se zároveň zvětší čas nutný pro tisk, ale pro hezký vzhled výsledku je to nezbytné.

 

Extra velká vajíčka – druhý pokus

Už máme první povedená velikonoční vajíčka, a chceme využít toho, že jeden z filamentů, které máme aktuálně k dispozici, má čokoládově hnědou barvu. Velikonoční vajíčka & čokoláda – to jde dohromady, ne?

 

Vracíme se tedy ke vzoru extra velkého vajíčka a upravujeme nastavení tisku podle prvních nezdarů:

  • zmenšujeme vajíčka na 65 % velikosti, necháváme jen dva vzory vhodné pro menší měřítko,
  • zapínáme pro tisk širší základnu (brim), aby se vajíčka neodloupla během tisku
  • neexperimentujeme s fuzzy skin ani jiným nastavením,
  • rychlost tisku necháváme celou dobu na normální 100% hodnotě.

A výsledek se opravdu povedl – oba modely jsou úplně bez chyb.

 

Jak dopadly naše první dny s 3D tiskárnou?

První dny s tisknárou jsou pro nás plné pokusů a chyb co dělat a nedělat s nastavením, a jak které základní volby nastavení a změn v modelech navzájem souvisí.
Naše aktuální míra nepovedených a nedokončených tisků je cca 40 %, ale na tom už brzy zapracujeme. Zatím jsme se nepustili do ničeho složitějšího a tiskneme jen z hotových modelů od jiných autorů z veřejných knihoven.

 

Co z velikonoční tematiky můžete ještě vyzkoušet?