Podzimní trávníková hnojiva

Podzimní hnojení je pro každý trávník základním stavebním kamenem pro další sezónu. Správným hnojením trávníku dodáme ideální mix mikro a makroživin, které posílí tvorbu pletiva, omezí růst do výšky a pomůže trávníku přečkat zimu v dobré kondici. Trávník pak bude na jaře připravený na růst a nebude trpět na choroby.

 

Proč hnojit na podzim, když se růst trávníku zpomaluje?

Na podzim už není žádoucí, aby travní porost nabýval na mase a výšce. Jde nám o to, aby pletivo rostlin dobře vyzrálo a odolávalo nízkým teplotám v zimním období. Zdravé rostliny nejen lépe odolávají mrazům, ale i plísňovým chorobám. Navíc kořenový systém travního drnu roste právě na podzim a v zimě, přestože změnu v nadzemní části trávníku nepozorujeme.

 

Období aplikace podzimního travního hnojiva

Sezóna pro běžné vegetační hnojení končí v polovině září. Poté nahrazujeme dusíkatá hnojiva speciálními směsmi, tzv. podzimních hnojiv, které mají jiné složení. Poměr látek podporující zdravý růst trávníku se mění tak, aby obsahovaly jen málo nebo žádný dusík a měly více draslíku, případně dplňkové látky jako horčík a železo. Na jejich přínosy pro trávník se podíváme později.

Ideální období pro podzimní hnojení je od října do listopadu.

 

Rozdíl mezi sezónním a podzimním travním hnojivem

Všechna vegetační hnojiva pro trávníky obsahují různý poměr dusíku, fosforu a draslíku. Na obalech hnojiv je poznáme podle písmen N (dusík), P (fosfor) a K (draslík) s vyznačeným poměrem, např. 4-12-12.

Na rozdíl od jarních a letních hnojiv, kde převládá dusík odpovědný za růst travní hmoty, podzimní hnojiva obsahují málo dusíku a hodně draslíku. Draslík pomáhá trávě s vyzráváním pletiva a podporuje růst kořenového systému. Bohaté a silné kořeny pak připraví trávník na bujný růst v jarním a letním období.

 

Další látky důležité pro zazimování trávníku

Podíl železa (Fe) ve vícesložkových hnojivech zajišťuje stálou barevnost trávníku po celé zimní období. Železo také omezuje růst a bujení mechu v travním porostu. Příkladem takového hnojiva je podzimní trávníkové hnojivo Fruktovit.

Hořčík (Mg) je další důležitou složkou podzimních hnojiv. Je nezbytným stavebním prvkem v zeleném pigmentu rostlin, v chlorofylu. Ten je nepostradatelný pro fotosyntézu a další metabolické procesy v rostlinách.

 

Nezapomínáme ale na to, že jen hnojení nestačí. A jak na celkovou podzimní péči o trávník se mrkněte do našeho speciálního článku.