7 věcí, které byste měli vědět o Bofixu

Bofix je chemický prostředek pro likvidaci dvouděložných plevelů. Patří mezi často používané selektivní herbicidy. Jeho oblíbenost souvisí s tím, že neškodí trávníku a také s jeho rychlým nástupem viditelného účinku.

I pravidelní uživatelé Bofixu se nás často ptají na věci, o kterých se toho v příbalovém letáčku tak snadno nedočtete. Nyní se o sedm nejčastějších dotazů podělíme rovnou:

 

1. Dávkování a ředění bofixu

Bofix má jednoduché dávkování – každých 10 ml Bofixu ředíme 1 litrem vody. Vzniklá směs stačí na ošetření plochy 5×5 metrů. To je množství dostačující pro jednu normálně udržovanou plochu okolo rodinného domku zasaženou běžnými plevely.

Pozor na rozsah aplikace: Bofix se aplikuje individuálně, to znamená jen na konkrétní plevelné rostliny. Nepostřikujte s ním hlava-nehlava úplně celou plochu. Plošný postřik totiž může zbytečně uškodit okolo rostoucím stromům a rostlinám. Na jemné a precizní dávkování máme v nabídce třeba tyhle rozprašovače s objemem 0,5 litru.

Pokud správný poměr ředění Bofixu zapomenete, stačí se mrknout na obal. Doporučené dávkování je tam pěkně popsáno.

 

2. Kdy sekat trávu po aplikaci Bofixu

Bofix a sekání trávy, nebo "kdy se dá znovu sekat trávník po použití bofixu", případně "kdy sekat trávu po ošetření bofixem". Časté téma a také hodně důležité. Bofix totiž patří mezi přípravky, které se aplikují na vzrostlé plevele. To proto, že se do plevelů dostává přes jejich listy. Postřik Bofixem proto nikdy neprovádějte na posekaném trávníku, kdy plevele ještě nemají plné listy.

Z našich zkušeností je vhodné si naplánovat sekání jak před aplikací, tak i po aplikaci Bofixu. Ideálně tak, abyste nemuseli měnit běžnou frekvenci seče, která je jeden až dva týdny.

  • posekejte ještě neošetřený trávník. Výšku sečení přizpůsobte aktuálnímu počasí. Vyčkejte 3 až 5 dní a proveďte postřik Bofixem.
  • následné sekání dělejte v běžném termínu. Ideálně sekání neurychlujte, ani neoddalujte, od běžné frekvence.

Bofix do hubeného plevele vniká už po prvních minutách. V rostlině putuje od vrchních částí přes pletivo až do kořenového systému. Účinnost bofixu se dramaticky nesnižuje ani když posečete hned v den aplikace Bofixu. Po asi dvou hodinách od aplikace už je totiž vstřebaný hluboko v kořenech.

Nicméně pokud je plevel vzrostlejší, hodí se po aplikaci Bofixu s posekáním trávy aspoň jeden den počkat.

 

3. Co s ošetřenou posekanou trávou

Účinné látky bofixu se vstřebávají do kořenového systému plevelů. Zůstávájí tam dlouhou dobu a rozkládají se pomalu. Travní hmotu, která vznikne po prvním sekání ošetřeného trávníku, proto nepoužívejte na kompost, ale zpracujte ji jako odpad.

Zbytky účinných látek totiž mohou při pozdějším zužitkování kompostu poškodit vyšší dvouděložné rostliny. Tím pak nechtěně přenesete účinek zbytků Bofixu na plodiny jako jsou papriky, rajčata nebo lilek.

 

4. Bofix a domácí zvířata

Během prvního týdne až dvou by se v místech jeho aplikace vůbec neměla pohybovat zvířata. Bofix a pes nebo bofix a domácí mazlíčci obecně nejdou dohromady. Prakticky to pro vás znamená, že na ošetřené ploše je potřeba vytyčit provizorně kolíky nebo plochu jinak viditelně a funkčně ohradit a tím zamezit vstupu zvířat.

Nezapomeňte také na to, že je Bofix toxický pro vodní organizmy. Plochy blízko potoků, vodních ploch nebo zdrojů vody se proto bofixem vůbec neošetřují.

 

5. Jak déšť ovlivňuje účinek bofixu

Pokud zaprší dříve než přibližně dvě hodiny od aplikace, tak se hubící účinek Bofixu výrazně sníží. Účinné látky se musí postupně z povrchu listů vstřebat do pletiva a odtud do kořenového systému plevelné rostliny. Brzký déšť krůpěje bofixu smyje z listu a účinné látky se tak nevstřebají v dostatečném množství.

Po 2 a více hodinách od postřiku už rostliny vstřebaly dostatek účinných látek. Déšť pak už nezastaví hubení plevele.

 

6. Na co se bofix nehodí

Tento dotaz je sice málo častý, ale o to víc chceme, abyste znali odpověď. Zahradníci a profíci v péči o zeleň se s tím totiž při revitalizaci zahrad potýkají pořád a často musí napravovat zbytečné škody na jinak bezvadném trávníku.

Bofix, stejně jako všechny herbicidy, se nepoužívá na novém, čerstvě vysetém trávníku. Mladé rostlinky travin totiž poškodí a zahubí. Detailně jsme to pro vás rozebrali v našem článku zde. A pokud už se stalo a na trávníku už na vás koukají holá místa, tak je potřeba znovu osít, třeba touhle směsí pro zatěžovaný trávník.

Obdobně platí, že Bofix nepoužíváme na čerstvě posečeném trávníku. U posečeného plevele totiž chybí listy. Bofix se tak nemá jak vstřebat, jeho aplikace je úplně zbytečná a plevel nezahubí.

 

7. Zdravotní rizika

Bofix není karcinogenní. Při doporučeném ředění je obsah potenciálně škodlivých látek malý. Přesto je nutné chránit před, během a po aplikaci sebe i ostatní. Při postřikování plevelů používáme kvalitní ochranné prostředky očí, rukou i dýchacích cest. Po skončení aplikace je potřeba se důkladně umýt.

Pozor na vysoké teploty nad 25 °C – bofix může spolu se slunečním svitem způsobit podráždění kůže a sliznic.

Na bofixem ošetřené plochy zamezte dalšímu vstupu všem osobám po dobu jednoho až dvou týdnů od aplikace. Zejména u postřiků, kde ošetřujete větší plochu, doporučujeme celou plochu viditelně vymezit a výrazně ji označit upozorněním o datu aplikace a názvu použitého herbicidu.

 

Zajímají vás technická data? Další informace o hlavních složkách bofixu najdete zde: