Recenze a zkušenosti s křemelinou

Křemelina (diatomit) je čistě přírodní produkt, který se používá jako ekologické a netoxické antiparazitikum – přípravek na hubení parazitů a nežádoucího hmyzu. Účinný je proti hmyzu s pevnou schránkou, kterou mechanicky narušuje a způsobuje tak vyschnutí.

 

Přestože je křemelina široce uznávaná, je vždy vhodné získat osobní zkušenosti před nákupem. V článku se tak chceme podělit o zkušenosti a recenze našich zákazníků, kteří křemelinu u nás už zakoupili a vyzkoušeli. Mnozí už nakupují pravidelně. To, jaké má křemelina účinky, ví z první ruky a ochotně se podělili v hodnocení křemeliny v naší nabídce.

Paní Brtová s námi sdílela techniku aplikace křemeliny v kurníku. Používá rozprašování jemné křemliny pomocí vzduchové tryskací pistole, což zajistí jemné rozprášení křemeliny i do nejzapadlejších koutů.

 

Pan Roll popsal svou zkušenost s bojem proti čmelíkům, kde kombinace křemeliny s předchozím vypálením postižených míst propan-butanovým hořákem vedlo k podstatnému snížení výskytu čmelíků. Jak také zmiňuje, je boj s těmito parazity dlouhodobá záležitost.

 

Pan Pochyla se zaměřil na pozitivní dopad křemeliny na snášku vajec. Po aplikaci křemeliny uvedl, že produkce vajec vyrazně stoupla, což bylo velmi vítáno, zejména během letních měsíců, kdy byl tlak parazitů na nosnice vysoký.

 

Pan Bartoš u nás křemelinu nakupuje dlouhodobě a je s účinky dlouhodobě spokojen.

 

Recenze a zkušenosti zákazníků ukazují, že křemelina pro slepice je cenově dostupný a velmi účinný produkt pro boj proti čmelíkům, stejně jako proti mravencům a klíšťatům.

 

Křemelinu držíme dlouhodobě skladem, takže dodání velkých 10kg pytlů i menších balení jemné křemeliny je u nás extra rychlé.

 

S čím křemelina jako prostředek proti parazitům pomáhá?

Paraziti představují vážnou hrozbu pro zdraví hospodářské drůbeže. Negativní důsledky má jejich zavlečení nejen pro blaho zvířat, ale také pro ekonomickou efektivitu vašeho chovu. Speciálně čmelíci, jako jeden z nejrozšířenějších ektoparazitů, mohou způsobovat stres, snižovat produkci vajec a přenášet různé patogeny.

Účinná prevence, kontrola a rychlé zničenů parazitů jsou klíčové pro udržení zdravého a produktivního zvířectva.

 

Je to právě křemelina, která je ceněná pro svou absolutní ekologičnost a plně přírodní původ. Je to materiál získávaný z prehistorických fosilizovaných řas. Její využití je 100% šetrné k životnímu prostředí, neobsahuje syntetické chemikálie a křemlina je rozložitelná bez negativního dopadu na půdu či okolní ekosystém.

Křemelina se hodí nejen pro ekologický chov drůbeže, ale i pro použití v zahradách a farmách, kde je důraz kladen na udržitelnost a ochranu přírody.

 

Účinek křemeliny na parazity

Křemelina, diatomová zemina nebo také diatomit, je jemný prášek získaný z fosilních řas, tedy ze schránek rozsivek. Křemelina má vysoký obsah oxidu křemičitého a je má silně abrazivní schopnost.

V kontextu chovu drůbeže je využívána jako přírodní prostředek proti vnějším parazitům, jako jsou čmelíci (Dermanyssus gallinae) a další ektoparaziti. 

Mechanismus působení křemeliny na parazity

Mikrospicky jemné částečky křemeliny jsou ostré. Mechanismus hubícího účinku vůči parazitům pak spočívá ve fyzickém poškození jejich exoskeletu. Jemné ostré částice křemeliny mechanicky narušují ochrannou vrstvu parazitů, což vede k jejich vysušení a následnému uhynutí.

Aby bylo vymýcení parazitů účinné, je nezbytné udržet aplikaci křemeliny po dostatečně dlouhou dobu, aby byla zasažena všechna vývojová stádia parazitů. Jako první se zbavíte dospělců, ale nutné je vyhubit i jejich vývojová stádia včetně vajíček a larv. Ty mohou přežívat v prostředí a mohou být odolnější vůči působení křemeliny.

Pravidelná a systematická aplikace křemeliny je proto klíčová. Životní cykly parazitů se mohou lišit a úplné odstranění infestace vyžaduje kontinuitu v preventivních opatřeních, obvykle 45 až 90 dní. Křemelina se hodí i pro dlouhodobou prevenci před opětovným výskytem parazitů. Nelze si na ni vybudovat imunitu, protože účinkuje mechanicky. 

Aplikace křemeliny

  1. Přímá aplikace na drůbež: Křemelina se může aplikovat přímo na peří drůbeže. Důležité je, aby prášek pronikl až k pokožce, kde paraziti nejčastěji přebývají.
  2. Aplikace v kurnících: Prášek lze rozsypat na místa, kde drůbež spí nebo se shlukuje, včetně podestýlek, hnízd a klidových zón.
  3. Přidáváním do popeliště s pískem: Drůbež se čistí koupáním v prachu nebo písku, přidáním křemeliny do těchto "koupelen" lze významně podpořit odparazitování.

Pro popelení drůbeže aplikujeme křemelinu v nejjemnější frakci.

Bezpečnostní pokyny při používání křemeliny

  • Při používání je nutné zabránit vdechnutí křemeliny. Jde o velmi jemný prášek a ve větším množství může být dráždivý pro respirační systém jak drůbeže, tak lidí. Používejte ochranné masky a aplikujte prášek v klidných podmínkách bez průvanu.
  • Zvýšená opatrnost je nutná u lidí trpícím alergiemi a dychacími problémy stejně jako u lidí trpící kožními chorobami. Křemelina může způsobit vyšší míru vysušení kůže.

Efektivita a výzkum

Studie [1], [2], [3] ukazují, že křemelina může být efektivním prostředkem proti parazitům u drůbeže, ale její účinnost se může lišit v závislosti na druhu a životním cyklu parazita.

Jemně mletá křemelina má vysokou účinnost proti dospělcům, ale téměř žádný účinek proti larvám a vajíčkům.

Alternativní metody kontroly parazitů

Pro optimální a dlouhodobou účinnost ochrany proti parazitů lze maximálně doporučit kombinovat použití křemeliny s dalšími metodami prevence. Typicky to jsou:

  • pravidelné čištění kurníků,
  • správná výživa
  • udržování vhodných tepelných a vlhkostních podmínek.

Kombinováním prevence, údržby a křemelinového prášku dosáhnete optimální dlouhodobé ochrany proti parazitům.